Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Няма случаи на заболели от коронавирус в община Казанлък

Няма случаи на заболели от коронавирус в община Казанлък, каза д-р Кети Маналова, управител на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, по време на заседание на Кризисния щаб за действие при бедствия и аварии, свикан от кмета Галина Стоянова. По настояване на кмета щабът заседава в разширен състав, като освен представителите на държавни институции, присъстваха и директори на социални домове за стари хора, на дневни центрове за деца с увреждания, на културни институти.


Free Joomla Extensions

Кметът Галина Стоянова анализира пред присъстващите на заседанието, че мерките, предприети от държавата са навременни и няма място за паника и хаос: „Всичко, което е необходимо се спуска от Националния щаб и мерките, които бяха препоръчителни досега, вече са задължителни. Изслушани бяха представителите на всички заинтересовани страни за мерките предприети в офиси и учреждения за предпазване от коронавируса.

Управителят на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ д-р Маналова поясни, че от две седмици в болницата действа план за управление на инфекциите при медицинско обслужване на пациенти със съмнение за коронавирус. Тя поясни, че към момента в болницата в Казанлък е пълно детско отделение, където са настанени деца с усложнения от грипния вирус. Вирусологични проби на пациенти от Казанлък са правени миналата седмица в сряда, четвъртък и петък в Стара Загора, както и днес. До момента няма регистриран положителен сру чай на коронавирус в Казанлък.

Към днешна дата в детско отделение има свободни 3 легла. Но в болницата има готовност ушно отделение да се трансформира в детско, където ще има още 10 легла.

При възрастните към момента има само петима пациенти с пневмонии.

Маналова поясни още, че под строг контрол е забраната са свиждания. Входът на външни лица в болницата се извършва само по изключение и само със защитни маски.

С охранителната фирма е организиран пропускателен режим. Заключени са отделенията, само приемно-консултативния блок работи за диагностично уточняване и за хоспитализация и дехоспитализация на пациентите. “Всички тези мерки са взети, за да привантираме евентуално внос на инфекция отвън и да запазим лежащо болните и персонала наболницата“, каза Маналова.

Тя отправи препоръка бравите на вратите, където има масово движение на хора ,да бъдат обвити с тензух или бинт с дезинфектант. „Изключително е важна хигиената, да не се събират големи групи от хора“, подчерта д-р Маналова.

Тя поясни още, че в план за управление на инфекциите в болницата, е обърнато внимание изклчително на анамнезата. Т.е. всеки пациент, който се е завърнал от чужбина, от страни, в които вече има регистрирани случаи на пациенти или на носители на коронавирус, трябва да бъде щателно разпитан за това, дали има контакти със заболели или с преносители. Това е най-сериозният белег, който да насочи за по-нататъшно приемане на мерки. Пациентите, които имат контакт, той е ясен и съобщават за него, трябва да се обърнат първо към личния си лекар по телефона. 14-дневен е инкубационният период на коронавируса и през това време носителят може да бъде в контакт с много хора и да зарази много хора. Така че всеки, който има съмнения, че е бил в контакт с пребиваващи или пътуващи от други страни, където е регистриран коронавирус и се прибере в България и счита, че има симптоми, трябва да осъществи връзка първо с личния си лекар по телефона. Ако не може да се свърже с личния си лекар, трябва да се обади на тел. 112, или на тел на РЗИ – Стара Загора, за да може да обясни ситуацията и да получи указания от дежурните на тези телефони, които денонощно могат да напътстват пациентите.

По време на заседанието на Кризисния щаб в Община Казанлък стана ясно, че адекватни мерки са предприети от ръководителите на социалните домове за стари хора, като персоналът е оборудван с необходимите маски и ръкавици, осигурени са необходимите дезинфектанти и се спазват предписанията на здравните власти. Ограничени са свижданията в старческите домове.

Същото е положението и в детските центрове за деца с увреждания и защитените жилища, както и в Детска млечна кухня. 1600 са децата, които храни днес предприятието, с триста по-малко е заявеният брой за утре, поясни управителят на Детска млечна кухня.

Председателят на ОбС Николай Златанов поясни, че във връзка със създалата се ситуация, комисиите на местния парламент ще разглеждат материалите за предстоящата сесия неприсъствено, а самото заседание ще се проведе в ограничено присъствие - на общинските съветници и представители на Общината.

Предстои кметът на община Казанлък да издаде заповед за спазване на определени предписания в създадената в страната обстановка във връзка с коронавируса и предприетите от мерки във връзка с това от държавните органи.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: