Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлък се поклони на героите на Шипка

Стотици родолюбиви казанлъчани се изкачиха на легендарния връх Шипка, за да отдадат почит на героите, дали живота си за Освобождението на България. Първите венци и цветя пред Паметника на Свободата бяха на Кмета на Казанлък Галина Стоянова и Областния управител Гергана Микова. На Шипка бяха и президентът на Република България Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.


Нито предупрежденията на Здравните служби, нито силният вятър и гъста мъгла попречиха на родолюбивите българи да склонят глави пред саможертвата на техните предци на чутовния връх.

Техни Високипреосвещенства митрополит Великотърновски Григорий и Старозагорски Киприан отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите воини: „Поклон пред паметта на нашите родни бащи и майки, братя и сестри, Опълченци и мирни граждани, загинали мъченически за нас, да ни има днес в свободна България! Поклон пред паметта на хилядите руски воини, които братски идват да освободят изстрадалата ни Родина и на дело, полагайки живота си, отстояват силата на православната ни любов! Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни, да търпят ужасни страдания, но да не се отрекат от Род и Вяра, от православната си надежда и свобода!“, каза в молитвата си Дядо Киприан. Той помоли: „Да съхраним нашата Майка България в едно сърце, в една вяра, в една надежда и една любов! Нека скъпата ни Родина пребъде през вековете!“.

Честит празник, България! 

Пресцентър на община Казанлък


Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на вируса на манипулацията? Това каза президентът Румен Радев в речта си по повод Трети март пред Паметника на свободата на връх Шипка. Държавният глава заяви, че на този връх, покрит с бели кости и кървав мъх, се решава изходът на войната. Той подчерта, че 142 години българската държава устоява на историческите ветрове и е съхранила своя суверенитет, който обаче, не е даденост, а изисква осъзнаване на националния интерес и да бъде отстояван.

Президентът обърна внимание на историята, която поверява съдбата на връх Шипка в ръцете на няколко хиляди български опълченци и на войниците от Брянския и Орловски полк. „Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към нашето освобождение. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на вируса на манипулацията, на страха и примирението, на слабоволието? Но те отстояха и не се поддадоха. Преди 142 България възкръсна след петвековното османско иго. Под знамената на Руската армия се сражаваха хиляди войни от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред всички, които положиха костите си за България“, отбеляза Румен Радев.

„От нас зависи днес да го опазим в бъдните години. През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март, правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да използват историята за политическа употреба.Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите, претърпяха поражение, защото хиляди достойни българи отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си, със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам опълченците на историческата памет. И това сте всички вие, скъпи сънародници, към вас са моите благодарности“, отбеляза в заключение президентът Румен Радев.


Официалното честване на 142 години от освобождението на България от турско робство започна със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и Великотърновския митрополит Григорий. Сред официалните лица на събитията на връх Шипка бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметовете на Казанлък и Габрово, областните управители на Стара Загора и Габрово, посланикът на Русия у нас.

След речта на президента Румен Радев пред Паметника на свободата бяха поднесени венци и цветя на признателност от името на президента на България, на председателя на Народното събрание, на министър-председателя, на министъра на културата, на държавни институции и учреждения, на политически партии и неправителствени организации.

Преди тържеството на Шипка, в костницата на храма паметник „Рождество Христово“ в град Шипка Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна молитва за героите отдали живота си за свободата на България

галерия снимки: 03.03.2020 - 142 години Свободна България - Храм-паметник "Рождество Христово" гр. Шипка

галерия снимки: 03.03.2020 - 142 години Свободна България - връх Свети Никола


Free Joomla Extensions

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: