Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлък бе домакин на среща с розопроизводители и преработватели

Институтът по розата в Казанлък бе домакин днес на информационна среща, на която експерти от Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ разясняваха задълженията и отговорностите, които наскоро приетият Закон за маслодайната роза въвежда за представителите на сектора. Интересът към събитието бе толкова голям, че много от дошлите розопроизводители и преработватели дори не успяха да влязат в залата.


Присъстващите изразиха надежда, че новият закон ще сложи ред в сектора и ще осветли бизнеса. „Производители и преработватели се обединихме заедно, за да се направи работещ закон. Той трябва да даде възможност коректните да имат пазар“, коментира Филип Лисичаров от сдружение „Българско розово масло“. По думите му сега е важно държавата да си свърши работата по разяснителната кампания и по контрола върху изпълнението на Закона за розата.

„Прекалено рано е да се каже дали Законът за розата ще реши проблемите на розопроизводители и преработватели. Зависи и кой какъв проблем гледа да реши. Ако ме питате дали ще реши проблема да няма неизкупен цвят или да се оправят цените – това е пазарна икономика. Законът е написан, за да осветли бизнеса, за да гарантира на фермери, производители и преработватели, тези които работят коректно, да има пазар на тях. Да даде възможност да се работи коректно, тези които работят да изкарват средства, за да могат да продължат бизнеса. Защото в предишни години имаше паразитни нишки по веригата, които не можеха да направят добра връзката между производители и преработватели, борим се ежедневно с фалшифицирани масла, неща които са записани в закона“, коментира Лисичаров, който е и розопроизводител и собственик на розоварна.

По думите му сега е важно държавата да си свърши работата по разяснителната кампания и по контрола върху изпълнението на Закона за розата.

Трябва държавната администрация да погледне сериозно на закона, за да може реално да се следи това, което е написано в закона. Производители и преработватели се обединихме заедно, за да се направи работещ закон. Той не е в полза на едните или другите. От тук нататък е въпрос на държавата да направи това, което трябва.  Институтът на розата заедно с общински служби следващите две години трябва да посетят всички над 50 хил. дка с насаждения, да бъдат описани, да бъдат издадени протоколи. Законът е немски, стриктен и предвижда регистрационни режими и сериозни глоби за нарушители. Въпросът от тук е волята на държавата да се изпълнява и контролира всичко, което се случва. С помощта на двете асоциации на розопроизводители и преработватели, работейки заедно би трябвало да постигнем резултатите, за които се борим“, коментира Лисичаров.

Той добави, че е твърде рано са прави прогноза за тазгодишната кампания, защото тя зависи много от климатичните условия. През миналата година например е имало повече розов цвят, но рандемана е бил по-нисък, което е повлияло на цената на розовия цвят.

На срещата в Казанлък други фермери поискаха наистина строг контрол, за да не се допускат измами. По думите им в момента имало недобросъвестни стопани, които гледали други сортове, различни от записаните в закона „Дамасцена“ и „Алба“. Те подбивали пазара, защото техните рози обикновено са с повече цвят, което означава и повече приходи, но качеството е ниско, от което пък падала изкупната цена в розоварните, включително и за добросъвестните производители. Надяват се с приемането на Закона да бъде сложен край на тази практика. Някои дори се заканиха да изкоренят насажденията, защото разходите им се покачват с всяка година, все по-трудно намират и берачи.

bnr.bg/starazagora

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: