Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

В Казанлък бяха отбелязани 142 години от освобождението на града от турско робство


Пред паметника в двора на Девическия манастир „ Успение Богородично“ бяха отбелязани 142 години от освобождението на Казанлък от османско робство. На този ден казанлъчани отдават почит към подвига на загиналите за освобождението руски войни и български опълченци, както и на 340 казанлъчани деца, жени и старци загинали при освобождението на града.


Free Joomla Extensions

Сред официалните гости на събитието бяха кметът Галина Стоянова, Областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов и командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.

Заупокойна молитва в памет на загиналите в битките за освобождението на Казанлък и невинните жертви отслужиха отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки духовници.

Слово по случай бележитата дата изнесе директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов, който обърна внимание на историческото значение на мястото, където години наред казанлъчани отдават своята почит на героите, а именно паметника в двора на Манастира: „ Манастирът и храмът, пред който се намираме представляват гордост не само за Казанлък, но и за християнско наследство на Балканите.“ Първата копка на храма „Въведение Богородично“ е направено през 1857 година, 20 години преди обителта да се превърне в импровизиран бежански лагер, в голям военен лазарет и след това да посрещне освобождението на Казанлък.

През 1869 година започва изографисването му, като в него работят прочути за времето си майстори: казанлъчанинът Петьо Ганин, Георги Данчов от Чирпан, който изографисва купола на храма, поп Павел и синът му поп Никола от Шипка - всички те са съратници, куриери на Апостола на Свободата.

Връщайки историята на Казанлък 142 години назад на този ден д-р Момчил Маринов цитира Немирович – Данченко, който описва влизането си в града: „Казанлък ни срещна мъртъв и безлюден, но само едва дванайсет от неговите къщи са изгорени. Един парадоксален оптимизъм на фона на опожарена Стара Загора, Карлово, Калофер и Сопот, един тъжен оптимизъм, който проправя пътя към това, че само седмица след нашето освобождение Казанлък става дом на първите преговори за примирие между Русия и Османската империя. „

В честването на 142 години от освобождението на Казанлък взеха участие ученици от музикалните паралелки на СУ „Екзарх Антим Първи“ и деца от ДГ „Пчелица“.

галерия снимки: 08.01.2020 - В Казанлък бяха отбелязани 142 години от освобождението на града от турско робство

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: