Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Комиксите на братя Вълеви идват в Казанлък

Атрактивното изкуство на двамата братя художници и писатели, Емилиян и Станимир Вълеви ще бъде представено с изложба в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Изложбата се открива на 2-и октомври, сряда от 17:30 часа.    


Братя Вълеви са млади хора. Те мотивират творческите си занимания с неутолимото любопитство и търсене, дивата енергия, нестихващото вдъхновение и гладът за нови светове и картини. Под името „Танц с туш“ изложбата събира както вече показвани у нас и в чужбина работи, така и такива, които са подбрани специално за публиката в казанлъшкия музей.

За двамата братя като писатели и художници, изкуството в случая, е танц с дълбоката и поглъщаща тъмнина на туша върху жадната и необятна белота на хартията. Така сред  дебрите на тяхното въображение  изникват пулсиращи образи, прескачащи от жанр в жанр, които тръпнат в ритъма на сюрреализма на сънищата и в  дистопията на киберпънка, повеждайки публиката от красотата на магията към суровостта на ноара, от непринудената естественост на драмата  в смеха  на алегорията, към наситените батални сцени в тихите, въздействащи емоционални моменти.

Емилиян и Станимир Вълеви са показвали свои работи у нас и на редица международни форуми в чужбина –  Сърбия, Република Сръбска,  Северна Македония, Чехия,  Швеция,  Франция,  Колумбия . Имат публикации в България, Румъния, Република Сръбска, Турция, Русия, Франция, Швеция, Великобритания, САЩ, Аржентина .

За себе си двамата автори казват, че имат разнообразен стил,  държат да работят със собствен почерк. Българските читатели ги познават от страниците на приложението на вестник „Стандарт“ - „Царете на България”, изданията "Слава", "BG Art Class",   Public-Republic, "Ко-миксер",  „Аз съм Българче”, "Hi Drive", дори - "Автокласика и Мотоциклети". Имат публикувани работи в "Български Ловецъ", "STORY", "ИКОНОМИКА", "Авто Trend", "Дом и Пари" и в литературната антология "Сказанията на Стрикса".

През 2011-а година Емилиян и Станимир стават автори на първата Българска електронна графична новела "Под Моята Кожа".

Авторитетното списание за литература, изкуства и култура „СТРАНИЦА” през 2014 г.

представя страници от техния нео-ноар графичен роман „САМСОН”.

Комиксът е „слабостта“ на Емилиян и Станимир, посоката, в която работят здраво  напоследък. Те са сред авторите в Първата национална изложба на българския комикс – 2013. Галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в София, Националният фестивал „Четящият човек“ в Бургас, сливенската зала „Сирак Скитник“, Регионалният исторически музей в Пловдив, Старозагорската библиотека и залите на габровския Музей на хумора и сатирата, са само част от местата, където са показвани работите на братя Вълеви.   

Със своя комикс-албум „Имагинериум“ двамата братя считат, че поставят началото на нова поредица комикси и графични издания. Работата им набира популярност и в интернет. Имат собствен блог, част от международен сайт и онлайн общност за комикси, манга и видео-игри.   Автори са на късометражен анимационен филм “In The Mood”, адаптация по техен комикс със същото име, вече видян в изложбени програми в Сърбия, Румъния и България.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: