Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Започна вторият Национален събор на запасното войнство

Започна вторият Национален събор на запасното войнство

Конференция "Състояние и перспективи за развитие на отбранителните способности и сигурността на страната" бе открита в рамките на втория Национален събор на запасното войнство. Конференцията бе открита от генерал Златан Стойков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, който обърна внимание на актуалността на форума, съобразно процесите, които протичат в българската армия, както и обстановката, на мира и сигурността в световен мащаб.

Започна вторият Национален събор на запасното войнство

Участниците в националната конференция бяха приветствани от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която заяви, че Казанлък е избран за домакин на Националния събор на запасното войнство. "Това е и признание за работата на казанлъшката организация на запасните офицери, която организира множество прояви с патриотичен характер, които ние като Община подкрепяме. Това домакинство е и признание за добрата и успешна работа на местната власт с държавните органи и организации, които работят за безопасността и опазване живота на гражданите", каза Стоянова, визирайки съвместните дейности и подкрепа на 61 Стрямска механизирана бригада и Пожарната.

Започна вторият Национален събор на запасното войнство

Започна вторият Национален събор на запасното войнство

По време на конференцията ще бъдат изнесени редица доклади, сред които "Елементи на отбраната и сигурността на страната и взаимодействието между тях в съвременни условия", "Политико-военно измерение на отбраната и сигурността", "Отбранителни способности и перспективи за тяхното развитие", "Актуални тенденции в развитието на политиката и отбранителните способности на НАТО" и други. Сред лекторите ще бъдат представители на Военна академия, министерство на отбраната, Щаба на отбраната, Академията на МВР, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

След изслушване на докладите организаторите предвиждат да се проведе дискусия.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие утре, 14 септември, втория Национален събор на запасното воинство. В 11:00 ч. той ще бъде посрещнат с почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада в местността „Крънска кория” - град Казанлък, където ще се проведе съборът. Организатор на събитието е Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва със съдействието на Министерството на отбраната и община Казанлък. В Националния събор на запасното воинство ще участват представители на военно-патриотичните организации в страната.

В различните прояви по време на събора на 14 и 15 септември ще се включат военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“ и 61-ва Стрямска механизирана бригада. В първия ден военнослужещите от Специалните сили ще демонстрират способности при изпълнение на военни ръкопашни техники, стрелба с маркиращи боеприпаси, както и в директна акция за освобождаване на заложници и инфилтриране по парашутен способ с парашутна система тип „Летящо крило“. На 15 септември военнослужещите от 61-ва механизирана бригада ще представят образци военна техника и оръжия.

Участниците и гостите на събора ще могат да разгледат и изложбите на военно облекло, старинно оръжие и символи, на самолетни и корабни модели, както и водолазно оборудване.

В художествената програма на събора ще участва Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Започна вторият Национален събор на запасното войнство

Да бъде възстановена редовната наборна армия, като всеки един пълнолетен българин отслужи под пагон поне година, настояват от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, съобщи ден преди втория събор, който ще се проведе край град Крън, председателят на организацията, генерала от резерва Златан Стойков.

генерала от резерва Златан Стойков

Той припомня, че премахването на наборната служба е станало под натиск през 2007 година и смята, че възстановяването й може да се случи най-безболезнено след национален референдум. От СОСЗР  имали готовност да предложат на министъра на отбраната готов законопроект за запасните, чрез който да бъдат уредени редица проблеми на хората, чийто живот е преминал под пагон и фуражка.

Близо 19 000 са членовете на съюза заедно с около 5 000 души, работили за МВР с униформа. Средната възраст гони 70-те години, като най-възрастен е генерал-майор Иван Желев, някогашен командир на строителната дивизия с гарнизон в Пловдив. Ветеранът преди месец окръглил 103 години и жив и здрав и с боен дух подкарал 104-а, коментира генерал Стойков. Вторият национален събор на запасното войнство преминава под патронажа на министъра на отбраната  Красимир Каракачанов, който лично ще поздрави редиците им в събота около обяд. Предвидена е демонстрация на специализираните сили, скокове с парашути от транспортни самолети и десант с хеликоптери.


Free Joomla Extensions


ПРОГРАМА ЗА II НАЦИОНАЛЕН СЪБОРА НА ЗАПАСНОТО ВОЙНСТВО

14 септември 2019 г.

11:00 

11:40

Откриване и  встъпителни речи от генерало.з. Златан Стойков и официалните гости

11:40

13:00

Демонстрации:

 • демонстративни скокове с парашут – 68 Бр.СС и ВВС;
 • демонстрация на бойни техники – 68 Бр.СС;
 • демонстрация на способности на групи за специални операции – 68 Бр.СС и ВВС;
 • висш пилотаж със спортен самолет – „Авиоделта“ Казанлък;
 • използване на безпилотна летателна система;
 • демонстрация на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ – Стара Загора.

Разглеждане на изложби:

 • военно облекло, старинно оръжие и символи;
 • самолетни модели;
 • корабни модели;
 • водолазно оборудване
 • книги и публицистични материали от военни и други автори на военна тематика.

14:00

18:00

Художествена програма:
Изпълнения от Ансамбъла на ВС, художест­вени колективи, групи и индивидуални изпълни­тели от цялата страна на:

 • патриотични песни;
 • патриотични стихотворения;
 • народни песни;
 • народни танци;

18:00

18:30

Награждаване на изпълнителите

15 септември 2018 г.

09:00

12:00

Ден на открити врати и показ на бойна техника във военно формирование в гр. Казанлък.

09:00

11:00

Военно приложни спортове и турнири:

 • турнир по стрелба с пистолет и пневматично оръжие;
 • шахматен турнир.

09:00

12:00

Организирани посещения на музеи, историчес­ки места и природни забележителности


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: