Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Благодатният огън озари Стара Загора

Благодатният огън озари Стара Загора
Стотици старозагорци се стекоха на площада пред Общината, за да посрещнат Благодатния огън, час преди Рождество Христово. Точно в 23:00 часа Старозагорският митрополит Киприан донесе Благодатния огън от Йерусалим. Той бе посрещнат от кмета Живко Тодоров и Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание под звуците на църковни песнопения, изпълнени от хора на Старозагорската опера.
„Благодаря на Бога, че за пореден път ми даде възможност и сили да донеса част от Вечния огън. Отново сме заедно, всяка година все повече хора виждат светлината. Пазете тази светлина, защото тя е чудотворна. Топлината й влиза в сърцата ни. Нека да не угасва никога и да свети“, призова митрополит Киприан.


Благодатният огън озари Стара Загора

След това литийно шествие отнесе огъня до катедралния храм „Св. Николай“, където в 23:30 часа започна Великденското (Пасхално) богослужение.

Старозагорци, които не успяха да влязат в храма, имаха възможност да наблюдават службата на две видеостени на площада и пред катедралния храм „Св. Николай“.

„Днес е денят на най-големия празник на Христовата църква! Възкресение Христово, Пасха, Великден   искри с чиста духовна радост и ни преизпълва с трепет, свещен възторг и благоговейно преклонение.  Днес е празникът на действената Божия любов към нас...

Христовото Възкресение е най-великото събитие в историята. Триумфален химн в духовното изкупление на човешкия род. Апогеят  на онази Любов, която единствено истински докосва нашите души, сърцата, същността ни и ражда извори на радост. Тържество на тържествата, както го определят древните отци, утеха за духовните ни очи, животворен усет на думите, оставени ни от св. Йоан Богослов „Бог е любов“.

Ние, вярващите хора, посрещаме с особен трепет настъпването на два дни в годината. Те  носят толкова много неземна светлина, колкото могат да поемат търсещите ни  сърца. Това са: Рождественската нощ, началото на нашето спасение и Светозарното  Христово Възкресение, което превъзхожда всичко. Тази радост е обяснима, защото благият Божи  промисъл въздига  човешкия род в това достойнство, за което е създаден – хората да бъдат „чеда Божии“ ... Спасителят идва на земята, търпи унижения, страда заради нас, приема смърт - „и то смърт кръстна“, за да изкупи греха. Преди да възлезе на Голгота и да възкръсне, Той кротко ни учи: „Да не се смущават сърцата ви, вярвайте в Бога и в Мене вярвайте! В дома на Отца ми има много жилища… Отивам да ви приготвя място. И кога отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Мене си, за да бъдете и вие, дето съм Аз“.

Благодатният огън озари Стара Загора

Ето защо, обични в Господа,  посрещаме с толкова радост и така възторжено това велико събитие. С Възкресението  на Христа Иисуса е утвърдено навеки истинността на словото Му. Изпълнено е онова, което пророците предсказаха за Него и онова, което Сам Той предрече за Себе Си. Св.ап. Павел свидетелствува: “Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира: смъртта вече няма власт над Него…“. Клетвата на прародителския грях е снета,  дяволът е победен и посрамен, дадени са ни благодатни сили за борба с него.         

В радостта на празника отново осъзнаваме, че Възкресението  Христово е факт, необоримото свидетелство за това, че смъртта съществува само извън Христа. Възкресението Христово е събитието,  вечно доказващо, че човек е мъртъв извън общението си с Христа и Църквата. Божието слово и вярата, които светата Църква векове съхранява в съкровищницата си, са спасителни и благодатни за всички нейни чеда. В тях се крие силата на Божията любов, силата на Божия промисъл за търсещите го. Там, в тайнството на Възкресението, са стаени  постоянната радост и изобилният живот.

Възкресението Христово разкрива божествената мощ на православната  вяра, даряваща ни дръзновение и надежда в борбата с греха и смъртта, дръзновение в собственото ни кръстоносене. Този празник на празниците укрепва вярата ни, защото  всички ставаме свидетели на това, че в Христа всяко кръстоносене завършва с възкресение. Христовото възкресение стъпква  страха от личните ни Голготи, побеждава ги  с пасхалната си благодат. Този е празникът, в който завинаги Животът побеждава смъртта, правдата- беззаконието, любовта- омразата.

Отечески поздравявам всички обични и предани чеда на светата Старозагорска епархийска църква  с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение! Всесърдечно благопожелавам  мирът, благостта, светлината и любовта на нашия Възкръснал Спасител да носи в сърцата на всички много топлина и радост ! Радост, която никога да не угасва. Христос Возкресе!“, поздрави миряните владиката.

Днес от 11.00 часа в катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение – чете се Св. Евангелие на различни езици. От 15:00 до 17:00 часа Дверите на Митрополитския дом са широко отворени за всички епархиоти за пасхални поздравления и благослов.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: