Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Болницата за плюшени мечета ще отвори врати за осми пореден път!

Болницата за плюшени мечета ще отвори врати за осми пореден път!

След изключително успешните издания на БОЛНИЦАТА ЗА ПЛЮШЕНИ МЕЧЕТА в гр.Стара Загора и с.Братя Кунчеви, по покана на КЪЩАТА на семейството и общността, на 23.02. (събота), от 10:30 до 14:30 часа, за осми пореден път Болницата ще отвори широоооко врати за всички плюшени пациенти в КЪЩАТА в с. Калитиново!

Екипът на Болницата за плюшени мечета очаква всички деца, придружение от своите майки, татковци, баби или дядовци да участват в това събитие, което гарантира  незабравими преживявания и специални изненади. "Лекарите" (съвсем истински и практикуващи медицински специалисти с огромни сърца за децата и доброволци) ще очакват и приемат всички плюшените играчки с готовност и внимание, за да излекуват техните болести и оплаквания. Наред с всички специализирани лекарски кабинети, в Болницата врати ще отвори и нов кабинет, благодарение на Регионална здравна инспекция - Стара Загора, в който плюшковците ще разберат тайната на здравите зъбки и кога и как да си ги мият, за да бъдат винаги бели и красиви.

Под формата на игри и забавления децата ще разговарят за болестта и здравето на плюшените си играчки с „лекарите”, ще получат съвети за хигиена и здравословен начин на живот. Това ще позволи да бъде намалена тревогата, свързана с посещение на лекари или болници и да допринесе за подобряването на детското здраве. В Болницата за мечета децата получават възможност да бъдат активната страна в консултация с лекар.

Сдружение "Самаряни" организира Болницата за плюшени мечета в партньорство с Националния алианс на хората с редки болести (НАХРБ); Регионална здравна инспекция, Фондция “За Храната”, Кметството на с. Калитиново и Читалище "Благоразумие-1927", в рамките на Проект "КЪЩАТА на семейството и общността", реализиран благодарение на финансовата подкрепа на Фондация “Лале”, Фондация “ОАК”, по Програма “Силата на семейството и общността”, и като част от дейностите за отбелязване на Международния ден на редките болести - 28.02.

Други съпътстващи инициативи за привличане на общественото внимание към Международния ден на редките болести, който тази година ще протече под мотото “Да обединим социалната и здравната грижа”, Сдружение "Самаряни", партньори, пациенти, родители и симпатизанти, в партньорство с Galleria Stara Zagora, се обръщат с покана към старозагорци:

На 24.02 (неделя), от 11:00 до 15:00 часа, в Galleria Stara Zagora, ниво 2, до Cinema city, всеки ще може да се включи в инициативата “Покажи уникалната си различност, покажи своята подкрепа!” (Show you rare, show your care.), където по свой избор, ще може да придаде творческа уникалност на лицето си, да се снима в оригинална рамка и да сподели своята снимка в социалните мрежи с #ShowYourRare, като по този начин ще изрази подкрепа и съпричастност към хората, живеещи  с редки болести.

На 28.02. (четвъртък), от 12:00 до 14:00 часа, в парк “Пети октомври” ще бъдат разпространени информационни материали, а в 13:00 часа гражданите на Стара Загора ще могат да участват в символично пускане на балони с логото на Международния ден на редките болести и в обща снимка - с ръце, издигнати в знак на съпричастност.

В рамките на събитията по отбелязване на Международния ден на редките болести ще бъде осъществена дарителска инициатива Да помогнем на БЕБЕ МАЯ! На 24 и 28 февруари всеки ще може да покаже своята съпричастност и към Мая и усилията на нейното семейство за едно здраво и щастливо детство!!!

Мая страда от мускулна дистрофия с мирозинов дефицин и в момента провежда лечение с вливане на стволови клетки в Турция, ЛИВ Хоспитал.
Дарителска сметка Райфайзен банк
Титуляр: Мая Христова Христозова
MAYA HRISTOVA HRISTOZOVA
Населено място: гр. Стара Загора
IBAN: BG88RZBB91551009737351
BIC: RZBBBGSF
Валута: BGN (лева)
Paypal: da_pomognem_na_bebe_maq@abv.bg


* * *
28 февруари - Международен ден на редките болести

В последния ден на февруари за дванадесета поредна година целият свят ще изрази подкрепата си към хората с редки болести. Пациентски организации и техните партньори обединяват усилията си за повишаване на осведомеността за редките болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.

В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона.

За България, чието население е около 7,5 млн., броят на пациентите с редки заболявания се очаква да бъде над 400 000 души.

В 80% от случаите тези болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии, фактори на околната среда и др.

Само 5% от известните на медицината близо 7000 редки заболявания подлежат на лечение – за останалите се прилага поддържаща терапия, която значително повишава качеството и продължителността на живота на пациентите.

Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото това време страдат физически от усложнения и психологически от това, че никой не може да им постави диагноза.

Единственото решение са научните изследвания в тази област, които дават надежда както на страдащите от редки болести по света, така и на техните семейства.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: