Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ

ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ
По инициатива на клуба на жените туристки „Орлица“ към ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък и Общинска библиотека „Искра“- Казанлък се проведе среща с ученици от ОУ „Мати Болгария“ с класен ръководител Венцислава Чеперкова под надслов „ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ “.

Днес на 14.02.2019 година по случай празника Трифон зарезан учениците бяха запознати с легендата за Трифон и с ритуала по зарязването на лозята. Ритуалът нагледно беше пресъздаден от инжинер Христо Гъдев. Царят на лозята, в лицето на Мартин Караиванов от 3-ти Г клас, облечен в народна носия и носещ венеца на Трифон от лозови пръчки и здравец, след зарязването на лозето заедно с останалите участници в ритуала, отиват в неговия дом, където по стар български обичай са посрещнати, с погача и богата трапеза, от стопанката на дома, в лицето на Тошка Тенева – секретар на ТД „Орлово гнездо“ също облечена в автентична народна носия. Веселието продължава до ранни зори под звуците на българска народна музика и с хора, водени от царя и девойките в народни носии Дора Петрова, Божидара и Виктория Христови от 3-ти Г клас.

Създалата се празнична атмосфера завладя присъстващите в залата на библиотеката.

Госпожа Костадинка Кънева от клуб „Орлица“ ни запозна с делото на Константин Философ, чиято кончина е на днешната дата през 869г.
Общинска библиотека „Искра“ бе подготвила почерпка за всички.

Христина Банова - клуб „Орлица“

ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ

ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ

ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: