Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ценни книги ще получат първите преминали по реконструрирания надлез в Стара Загора

2 от 8 991 Ценни книги ще получат първите преминали по реконструирания надлез в Стара Загора
Водачите на първите автомобили, които преминат през реконструирания надлез след официалното му откриване утре в Стара Загора, ще получат подарък ценни книги  - първата биография на Левски и книжка на кан Алцек.
Те са издадени от Фондация „Трейс за хората“.

Първата биография за Васил Левски, написана от Захарий Стоянов, е преиздадена в годината, в която се честваха 180 години от рождението на Апостола (2017 г.).

Книгата „Васил Левски (Дяконът) има такъв успех, какъвто може би до нейното излизане не е имала никоя друга книга. Целият тираж се продава за няколко дни. Самият Захарий Стоянов споделя в писмо до Никола Обретенов: „Пишат ми приятели от София и Лом, че книгата има успех...” Най- продаваната за времето си творба  е колкото хвалена, толкова и обругавана, за нея поколения българи не са и чували. Тя е от книгите, които не намираш. От времето, когато излиза от печат 1884 г. до днес има само седем издания, последните през 80-те години на XX в.

Книжката за деца на акад. Антон Дончев „Как кан Алцек срещна крал Гримоалд“ разказва увлекателно и достъпно на малкия читател  как  след  кубратовата Велика България, част от прабългарите, предвождани от най-малкия син на кан Кубрат – Алцек, се заселва в земите на Лангобардското кралство.
Българите на Алцек населяват и създават градове в регион Молизе, Италия. Планината, под която е разположен гр. Челе ди Булгерия се нарича „България“. В този град , на 8 юни 2016 г. бе открит паметник на кан Алцек – символ на българската следа и наследство.

Цялостно реконструираният надлез над жп линията и бул. „Славянски“ в Стара Загора ще бъде открит предсрочно на 03 февруари 2019 г. от 10:00 ч. Веднага след това ще бъде пуснато движението на автомобили по бул.“Св. патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“.

Трасето, с обща дължина 550 м, минава по бул. „Патриарх Евтимий“, в участъка от бул. „Славянски“ - от „Братя Жекови“ до Северната граница на Южната промишлена зона. Изпълнението на обекта съсредоточава голям обществен интерес, тъй като свързва центъра на града с индустриалната зона и улеснява достъпа на автомобили към Стара Загора и от нея в посока магистрала  „Тракия“. То започна на 04.06.2018 г. и приключи на 01.02.2019 г., като срокът за изпълнение е 270 календарни дни.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: