Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Архитект Дора Иванова: Мечтите са най-хубавата реалност


Младата архитектка Дора Иванова е на път да сбъдне мечтата си – възстановяването на паметника на връх Бузлуджа. През 2014 година тя се прочу с интересен проект за реставрация на дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа. 28-годишната Дора Иванова от Монтана защити с отличие дипломната си разработка „Бузлуджа – паметта на времето” в Техническия университет в Берлин.

Създаде и фондация "Проект Бузлуджа", която да събере средства за конструктивно обследване и архитектурно заснемане. През тази година усилията на Дора Иванова да търси подкрепа и извън страната, за нов живот на „чинията“ на връх Бузлуджа доведоха до включването на паметника Бузлуджа в програмата „7-те най-застрашени“ на водещата организация за културно наследство на Европа „Европа Ностра“ и Института на Европейската инвестиционна банка. През месец септември група специалисти от "Европа Ностра" посетиха Паметника на Бузлуджа. Граам Бел, архитект от Великобритания, Марио Аймери, инженер от Испания и Лорен Леви – Строс, д-р по социология от Франция се запознаха на място с превърнатия в развалина Дом-паметник на БКП и бяха категорични, че той е невероятен и изключително впечатляващ, но състоянието му е много лошо. През месец декември излезе и специален доклад на „Европа Ностра“ за Паметника на Бузлуджа. Той трябва да стане паметник на културата и държавата да възложи на определена институция отговорността за неговото стопанисване- са част от препоръките на експертите от "Европа Ностра". Четири години работа за каузата за консервация и ремонт на паметника на Бузлуджа не са малко време, но всяка мечта си струва усилията, категорична е Дора Иванова:

"Този доклад е едно признание за качеството на паметника като обект на културното наследство и една безпристрастна оценка на високо европейско ниво, и всъщност доклада настоява за опазването на паметника и ще допринесе за неговото оценяване на европейско ниво за когато стане въпрос за финансиране по-късно. Самият доклад включва план за действие за опазването на паметника. На първо място това са административните мерки, които трябва да се вземат. Да се прехвърли собствеността на държавната институция, която ще носи отговорността за изпълнението на проекта и най-логично според експертите това да бъде Министерство на културата, но разбира се това е възможно и от Областна администрация Стара Загора или Община Казанлък. Също така е много важно паметникът да получи статут на паметник на културата от национално значение, което би му дало да бъде финансиран по европейските програми. Като експерти, те разделят опазването му на две основни стъпки. На първо време трябва да се вземат спешни мерки най-скоро време да се спре разрухата. Да е покрие покрива, да се сложат прозорци. Да се спре да влиза влага и вода, която да продължава да руши структурата и мозайките в него. Това би струвало около 500 хил. евро и предложението тук е да се действа с целева помощ от българското правителство. Втората фаза е цялостно опазване на паметника, като за това е необходимо едно много подробно проучване и да се определи функцията и предназначението на паметника. Това трябва да бъде част от обществени дискусии, дискусии на архитекти, с което да бъде оформена идея какво точно да представлява паметника и след това да се кандидатства за европейско финансиране. Най-вероятни и възможни са Европейския фонд за развитие и Кохазионния фонд. Сумата, която посочва доклада е 7,5 милиона евро. Интересно допълнение на доклада е да се обмисли един цялостен по-амбициозен проект, който да включва целия Парк-музей "Шипка-Бузлуджа", да се допълни противопожарна система, туристическа инфраструктура."

Дора Иванова каза още, че Министерството на културата работи по въпроса за статута Бузлуджа да стане паметник на културата.

Информация: БНР

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: