Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

От началото на учебната 2019/2020 година училището в село Ръжена ще бъде преобразувано от основно в обединено

Нанка Арнаудова

От началото на учебната 2019/2020 година училището в село Ръжена ще бъде преобразувано от основно в обединено. Това реши по време на редовно заседание Общинският съвет в Казанлък. Директорът на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Ръжена Нанка Арнаудова поясни, че по смисъла на Закона за предучилищното и училищно образование Обединеното училище е надграждане на основното в смисъл, че учениците завършващи 7-и клас в това училище могат да продължат обучението си в гимназиална степен - в 8-и, 9-и и 10-и клас, като по този начин ще завършат първа степен на средно образование.

„В този смисъл в България все още няма много такива училища, предвид че законът е приет в този си вид от една – две години и няма толкова събран опит в създаването и работата на тези училища. В област Стара Загора вече има създадени две такива училища и ние ще се опитаме да почерпим опит от тях”, каза Нанка Арнаудова.

Желаещите да продължат втора степен на средно образование в 11-и и 12-и клас ще могат да направят това в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък, където вече има такава паралелка. Продължаването на образованието от 8-и клас в училището ще става само с писмено заявление. Възможно е в училището в Ръжена след 7-и клас да се записват и ученици от други училища, но целта е предимно учениците, които са на територията на Ръжена да останат и да се обучават в това учебно заведение. „Това е и желанието на по-голямата част от родителската общност, от гледна точка на това, че те по-лесно ще финансират образованието на своите деца”, каза Арнаудова.

Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Ръжена е с обновена материална база и с добър кадрови ресурс - 15 учители, от които 8 са старши учители. Към момента в училището се обучават 132 ученици в 7 паралелки от 1-ви до 7-и клас.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: