Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Добротворството изгражда общности!

СТАРА ЗАГОРА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - НОЩНА

Настъпва денят, посветен на добротворците! На 17.12.2018 г., ще разберем кои са те по време на Церемонията по връчване на Годишните награди „Добрият Самарянин“ 2018 г., от 19:00 часа, в Държавна опера - Стара Загора.


На вече станалата традиционна вечер на добротворството, Сдружение „Самаряни“ като основен учредител и официален представител на инициативния комитет по връчване на Годишните награди “Добрият Самарянин” (www.samaritans.bg/dnes), представен в лицето на Община Стара Загора, Община Казанлък, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Обществен дарителски фонд – Стара Загора, Областна дирекция на Български червен кръст – Стара Загора, “Български пощи” ЕАД, КонтурГлобал “ТЕЦ Марица Изток 3”, Сдружение “Моята еОбщина”, Дарик радио, Телевизия Стара Загора", отправя покана към всички старозагорци да присъстват на осмата поред Церемония, която търси и отличава отделни личности или група от хора, които получават високо обществено признание за извършен от тях жест на добротворство към отделен човек или група хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

Сдружение “Самаряни” стартира тази инициатива през 2011 г. и оттогава тя се провежда всяка година на територията на област Стара Загора.

Днес, осем години по-късно, история след история - номинациите в конкурса “Добрият Самаряни” вече са общо 75 - все примери за добротворство, които вдъхновяват и днес. Ето и последните 6 от тях, отличени през 2018 г.:

Кирил Марков, Станко Димов, Христо Марков, Милка Колдамова, Любомира Райкова, Петко Петков, Венко Добрев и 492-мата доброволци от фейсбук-групата “Да намерим Милка!”,  се организират в социалните мрежи и пет денонощия неуморно и безотказно проверяват всеки сигнал и обхождат всяко място, докато не откриват жива изчезнала жена, страдаща от болестта на Алцхаймер.

Юсни Ибрям събира бригада от работници, които за броени дни изливат основи, зидат стени и изграждат нов покрив, като по този начин заедно възстановяват безвъзмездно срутената къща на останала без подкрепа, възрастна жена от село Кравино, община Опан.

Янко Янков подкрепя лечението на млада жена, чрез дарение на лични средства и осигуряване на  обекти, в които се разполагат дарителски кутии; помага на възрастен мъж за възстановяване на щети от тежък инцидент с газова бутилка; спасява бездомен мъж от премръзване, като в последствие съдейства за настаняването му в защитена среда.

Петко Димов, без да се поколебае или замисли, че не може да плува добре, се хвърля във водите на езеро “Загорка” и спасява давещо се 4-годишно дете, попаднало там, изгубвайки управлението над своя велосипед.

Д-р Крумова се бори в продължение на години да стабилизира състоянието на 9-годишно дете, което се нуждае от бъбречна трансплантация, оказва подкрепа на семейството му за преодоляване на бюрократични пречки и увлича хора, благодарение на които кампанията за спасение на детския живот е успешна.


    Д-р Димитричка Динева, Мано Манев, Мария Радева, Радка Колева, Радни Раднев, Златка Скоколиева, Данка  Дончева, Катя Пенчева, Стефан Стефанов и Пенка Ялъмова - техният вдъхновител и председател на Сдружение „Диабет”, както и още десетки доброволци - пациенти, страдащи от диабет, или техни близки, които чрез своите умения безвъзмездно и безрезервно подкрепят други хора с това заболяване, като извършват скрининги за ранно диагностициране на болестта, предоставят полезна здравна информация и консумативи в малките населени места в общината, провеждат срещи относно по-лесното приемане на диагнозата и живота след това, обучават относно контролирането на кръвната захар в домашни условия, като споделят личен опит и насърчават здравословния начин на хранене и физическа активност, и др.

Търсенето на добрите хора се радва на все по-разрастващ се обществен и медиен интерес. По достойнство бива оценявана и самата уникална статуетка “Добрият Самарянин”, представляваща истинско произведение на изкуството. Още по време на оформянето на идейния й проект, в концепцията на статуетката беше заложена перспективата някой ден тя да бъде превърната в монумент. Здраво стъпили върху историческото наследство, оставено ни от местните самарянски дружества, работили в края на 19 в. и началото на 20 в., и вдъхновени от инициативи за “Добрият Самарянин” в световен мащаб, нашият екип, съвместно с творецът Иван Костов, заедно разработихме изключителна интерпретация на сцената на добротворство и образа на “Добрият Самарянин” - такава, каквато европейското културно-историческо наследство не познава, но посредством която, то би могло да бъде обогатено.

До този момент са изработени 9 статуетки - 6 от които връчени на носители на голямата награда “Добрият Самарянин”, 2 за извънреден принос - 1 за изключителен принос и 1 за геройство без граници (посмъртно); изработено е юбилейно издание на статуетката “Добрият Самарянин” с позлатени криле.

Създадена е песен, посветена на добротворците - “Песен за добрите самаряни”; издадена е пощенска марка “Добрият Самарянин”, брандирана е специална пощенска кутия, позициониранa на Централна поща - гр. Стара Загора, изработен е любителски клип, https://www.youtube.com/watch?v=NgxI3PASTAU, разкриващ погледа към доброто на няколко души от различни възрасти и е изработен предварителен проект за изграждане на монумент “Добрият Самарянин”.


***

„Добрият Самарянин“ представляват годишни награди, учредени от Сдружение „Самаряни“, за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, в следствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

Годишните награди „Добрият Самарянин“ са част от кампанията „Имам приятел – добър самарянин“. Тя е спонтанен и доброволен обществен проект на Сдружение „Самаряни“, която има за цел да популяризира и утвърди историческата, обществено-културната и духовна роля на дружествата, работили на територията на регион Стара Загора – „Добрий Самарянинъ“ (03 март, 1899 г.), „Самарянка“ (09 декември, 1910 г.) и „Самарянин“ (15 декември, 1911 г.) сред широката общественост в регион Стара Загора, както и да спомогне за повишаване на социалната отговорност и ангажираност на широк кръг от граждани.

Сдружение “Самаряни” навършва 20 години!

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: