Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Френски депутати посетиха Стара Загора

Френски депутати посетиха Стара Загора Делегация на групата за приятелство Франция- България в Националното събрание на Френската република с председател Антоан Ерт посети Стара Загора. Френските парламентаристи бяха съпроводени от старозагорския депутат Драгомир Стойнев, председател на групата за приятелство България-Франция в 44-то Народно събрание.

В зала 203 на Община Стара Загора гостите бяха посрещнати от Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора по хуманитарни дейности, Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора по общинска собственост, стопанска политика, туризъм и спорт и Георги Симеонов, директор на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция, Валентина Бонева, общински съветник.

Иванка Сотирова разказа на френските гости за дългогодишното връзки с Франция и френския език. „Аз съм от поколението, когато френският език  доминираше и всички учехме френски. Отношенията на Стара Загора с Франция са създадени със създаването на Френската гимназия, през далечната 1966 г. и макар че сега е Гимназия с преподаване на чужди езици, тя все още носи името „Ромен Ролан“, обясни Сотирова. Тя представи Стара Загора като един от най-бързо икономически развиващи се градове. Приоритет в политиката на управата е привличането на все повече инвестиции, за да бъдат върнати тук младите хора. Целта е градът да се развива в икономически план, затова е създадена и Индустриална зона „Загоре“. Сотирова подчерта, че Стара Загора е  част от енергийното сърце на България, защото е близо до комплекса „Марица-изток“, където работят около 14 000 старозагорци. В последните години тук идват и много чужди фирми, географското разположение на града го прави предпочитан за инвестиции. Стара Загора е основан преди 8000 години, богат на археология, което е предпоставка за привличане на туристи. Градът е и столица на културата с  културните си институти и фестивали. „В момента градът е като строителна площадка и това се дължи на средствата от Европейския съюз. Амбициозната задача на кмета е просперитета на Стара Загора“, обясни Сотирова.

На срещата стана ясно още, че Стара Загора е член на Страсбургския клуб още от създаването му през 2003 г. Георги Симеонов припомни, че връзките с Франция датират от далечната 1997 г., когато френският Червен кръст изпълнява хуманитарна мисия в България и подпомага Общината и социални заведения в Стара Загора. Градът участва през 2005 г. в Коледния базар в Страсбург, тук е създаден Алианс франсез, има Франкофонски фестивал на ученическите театри и т. н.

„Виждам, че Община Стара Загора е дейна и за европейските фондове. Обсъждахме темата за професионалното обучение и енергетиката. Във Франция темата за енергийния преход предизвиква множество дебати“, каза Антоан Ерт. Той сподели още, че посещението им тук е обогатяващо, групите за приятелство трябва да обсъждат идеи за доброто бъдеще на Европа.

Карол Бонар, заместик-председател на Националното събрание сподели, че вече е била зам.-кмет на община в селски район във Франция. Според нея реформите, които се прилагат сега там са необходими, за обмяна на идеи и добри практики между страните в Европа.

Фредерик Рейс, член на Комисията по културни въпроси и образование, депутат четири мандата, разказа, че преди време управлявал община с минерални извори. Той допълни, че е от регион с развита металургия и мисли, че може да има сътрудничество в туризма и индустрията със Стара Загора.  

Мартин  Уноер, зам.-председател на Комисията по социални въпроси във Френския парламент, обясни, че е млад политик, майка на три деца и психиатър по професия, занимава се със здравеопазване и социални дейности.

Бившият зам.-кмет на Тулуза Жан-Люк Лаглез, член на Комисията по икономически въпроси, сподели, че Тулуза също е древен град, но расте непрекъснато и в него се развиват много добре аеронавтиката и космонавтиката.

Делфин Багари, член на Комисията по социални въпроси, разказа, че в района от който тя е депутат се произвежда чиста енергия от хидроцентрала, както и от ветропарк. Тя е общопрактикуващ лекар и попита как в България общините могат активно да участват в управлението на болниците. Сподели и за „медицинската пустиня“ във Франция, свързана с липсата на лекари.

Най-дългогодишният депутат Жером Ламбер, член на Комисията по външни работи, се оказа и голям приятел на България. Той е депутат от 1986 г. и представлява район с център град Коняк. От дълги години се занимава с въпроси свързани с нашата страна. Бил е докладчик по договора за присъединяване на България към Европейския съюз, идвал е у нас много пъти. „От моя гледна точка България е готова да се присъедини към Шенген, мисля, че е покрила всички критериии“, категоричен бе Жером Ламбер.

Френските гости бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол, и китка здравец в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Възпитаниците на гимназията по атрактивен начин представиха училището си и проектите, по които работят на съвършен френски език. Станчо Станчев разплака френските гости с песента на Шарл Азнавур  La Boheme“. После учениците изпълниха танцов спектакъл по разкази на Елин Пелин. Младите франкофони задаваха и въпроси на гостите свързани с приятелството и неговите измерения, за бъдещето на Европа след Брекзит, за мотивите, които са ги подтикнали да станат политици.

Френската делегация се запозна и с историческото минало на Стара Загора при посещението си в Регионалния исторически музей и Неолитните жилища.

Френски депутати посетиха Стара Загора

Френски депутати посетиха Стара Загора

Френски депутати посетиха Стара Загора

Френски депутати посетиха Стара Загора

Френски депутати посетиха Стара Загора

Френски депутати посетиха Стара Загора


 

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: