Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

В Мъглиж чакат спасяване на знакова баня

Проект за санирането и възстановяването на знаковата баня в село Ягода на стойност 2 080 000 лв е подготвен и защитен пред експертния съвет в Националния институт за недвижимите паметници при Министерството на културата, похвали се кметът на община Мъглиж Господин Господинов.
Сградата е проектирана някога от старозагореца арх. Христо Димов и е построена през 20-те години на миналия ХХ в. Според специалистите в голяма степен напомня подобни съоръжения в известния чешки курорт Карлови Вари /Карлсбад. От над 10 години тя е затворена и не функционира поради компрометиране на покрива и основите.

Със съдействието на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков общината получи целеви средства в размер на 24 000 лв, с които финансира разработването на проекта.

Надяваме се правителството, при преразпределяне на остатъчните средства, най-после да даде пари и за този архитектурен шедьовър. Ако и тази година това не се случи не знаем как повече да обясняваме на местните жители неглижирането на обекта, коментира градоначалник. Господинов припомни, че през последните пет-шест години в някогашните Чанакчийски бани /както е известно Ягода/ частни инвеститори са налели над 7 млн лв, изграден е нов СПА-комплекс, а пред отваряне е болница за долекуване. За съжаление богатството на селото, геотермалните води, които при каптажа са с температура от 50 градуса, стои неизползваемо и се излива в деретата защото банята не работи.

Минералната вода е подходяща за лечение на неврологични заболявания, някога дори мястото е било планирано за център на БОК, където да се възстановяват спортистите от олимпийските ни формирования. Преди двадесетина година басейнът и терените в съседство с банята са били отдадени на концесия на близък до някогашния шеф на БОК Иван Славков бизнесмен от Стара Загора. Договорът обаче е прекратен предсрочно след като нищо от него не било изпълнено, припомнят от ръководството на община Мъглиж. Преди 4 години бабите от съседното село Шаново дори измислиха специална песен за проблема, с която поздравиха тогавашната строителна министърка Лиляна Павлова и тя обеща подкрепа за решаването му. До момента това обаче не се е случило.

Сградата е общинска собственост, но проектобюджетът за догодина е едва 7,2 млн лв, от които 4,6 млн са за образование, а за капиталови разходи са предвидени едва 429 000 лв. Единственият фонд, от който може да се очакват допълнителни пари е ДФ „Земеделие“, но той не предвижда ремонти на подобни балнеокомплекси и по този начин се затваря порочен кръг. В общината, където живеят 12 259 души по постоянен адрес, има 1146 ученици и 306 хлапета на възраст за детската градина. Броят на учащите се за последните две години е нараснал с над 250, като близо 80 на сто са ромите.

Христо Христов www.monitor.bg

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 17.05.2019

от 24.05.2019

Автобусно разписание:Виж