Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Най-много убити пешеходци има в Стара Загора и Казанлък, съобщиха от ОД на МВР

Броят на убитите при пътнотранспортни произшествия на територията на ОД на МВР – Стара Загора, е намалял с 6 човека в сравнение с миналата година. Към момента са регистрирани 24 трагични случая, докато за същия период през миналата година те са били 32. Най-много пешеходци са убити в двата големи града в областта – Стара Загора и Казанлък, където движението е най-натоварено. От тях 6-ма са пешеходци, като двама са загинали на пешеходна пътека, което е притеснително, съобщи на пресконференция във вторник комисар Илиян Илиев, началник-отдел „Охранителна полиция“ в ОД на МВР – Стара Загора. Загиналите при влизане в насрещното движение и челен сблъсък са 10 от всички произшествия, което беше определено като не малка цифра. Самокатастрофиралите при напускане на пътното платно по невнимание на автомагистрала „Тракия“ са 4-ма.

Седмично между 10-12 пешеходци биват санкционирани. Нарушенията най-често са отново в Казанлък и Стара Загора, тъй като гражданите често не се съобразяват с мястото, където трябва да пресекат, като не са малко и случаите, в които преминават дори диагонално на кръстовището, с което създават предпоставки за ПТП. Санкционираните пешеходци от ОД на МВР – Стара Загора, до настоящия момент са общо 1 358. Глобата за неправилно пресичане на пътното платно на различно от определеното за това място е 50 лв.

В сравнение с миналата година бе отчетено намаление на санкционираните водачи заради употреба на алкохол. С под 1.2 промила тази година са констатирани 147 водачи, при 202 шофьори за същия период на 2017 г. С алкохол в кръвта над 1.2 промила, за което се носи наказателна отговорност, понастоящем има констатирани 188 нарушения, а за 2017 г. те са били 249. Интересен е фактът, че назад в годините голяма част от водачите са били склонни да бъдат проверени с техническото средство за употреба на алкохол, докато сега се забелязва тенденция голяма част от тях да отказват, въпреки солената глоба от 2 000 лв. и забраната за шофиране в продължение на 2 години.

От началото на 2018 г. до настоящия момент са установени общо 51 319 нарушения, като за тях са съставени 7 201 акта и 41 609 фиша, в това число и електронни. За същия период на миналата година е имало 42 072 констатирани нарушения, 8 251 акта и 30 068 фиша. Началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора, Иван Минев обобщи, че въпреки намалелият брой на пътнотранспортните произшествия в областта, предвид загиналите и многото ранени, това не трябва да се смята за успокоително. Инцидентите стават най-вече в пиковите часове, когато и малкото невнимание и на пешеходци, и на водачи води до трагични последици. От ОД на МВР съобщиха още, че работата по подновяване на пешеходните пътеки в двете големи общини и осветяване на същите изглежда не е достатъчно условие за гарантиране на безопасност и апелираха към водачите да бъдат внимателни, особено след смяната на часовото време и характерните за зимата тъмни дрехи на пешеходците, които са допълнителна предпоставка за намалена видимост на пътя.

Стела АЛЕКСИЕВА

вестник "Старозагорски новини"

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: