Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

РАЗЛИЧНИЯТ ФЕСТИВАЛ

СТАРА ЗАГОРА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - НОЩНА

В своето 49-то издание от 27 ноември до 8 декември Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора предлага разнообразни събития в духа на най-добрите традиции и доза интригуващи провокации

Създаден през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство е първия в България профилиран форум за музикално-сценични изкуства. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националния преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след  1989 г. и пожарът на оперната сграда през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година. След като през 2017 година беше отбелязана 50 годишнината от неговото създаване, през следващата, 2019 година ще изпълни своето 50-то издание. Тазгодишната програма е своеобразна равносметка в богатото жанровото разнообразие, белязало фестивала през годините.

Началото, на 27 ноември, ще постави премиерата на класическия балет  Дон Кихот от Лудвиг Минкус. Постановката е дело на Аршак Галумян - солист и хореограф на Щатсбалет-Берлин, диригент е Ивайло Кринчев, а художник Салваторе Русо. В ролята на Китри участва Анелия Димитрова, а Базил ще бъде Томоки Ишиго. Асистент-хореограф е Красина Павлова - примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера.

На 29 ноември  Оркестърът на държавна опера – Стара Загора ще представи популярния  Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен и една от сравнително рядко изпълняваните Втора симфония от П. И. Чайковски. Диригентът и цигулар Дмитрий Василиев е първият концертмайстор на ансамбъла "Московски солисти" на Юри Башмет, а от 2015 г. е художествен ръководител на Международния младежки оркестър “Чайковски”. Цигуларката Теодора Късметска - Сороков концертира с Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър,  „Wiener Concertverein“,  Виенска камерна филхармония и др.
На 30 ноември Държавна опера – Пловдив гостува със спектакъла на операта Катерина Измайлова от Дмитрий Шостакович. Постановката е на Вера Немирова, реализирала свои проекти във Виенската Щатсопера, Берлин,  Залцбург, Бон, Хамбург, Пекин, Малмьо... В главните роли участват Пламен Бейков и Марияна Панова. В основата на произведението е мрачната повест от руския писател Н. С. Лесков „Леди Макбет от Мценска околия“, както е било и първоначално заглавието на операта, преди да изпадне в немилост от Сталин за повече от 20 години. Постановката се фокусира върху насилието и унижението на човека, а композиторът превръща музиката в инструмент на онази сила, която се надсмива над абсурдите и несправедливостта на живота.

На 3 декември ще бъде представен съвременния танцов спектакъл  In-between по музика на М. Рихтер. Неговите автори-хореографи, Ангелина Гаврилова и Филип Миланов от компания „Стрийм Денс“ описват обществото като съвкупност от свързани помежду си личности. В продължение на своето съществуване човек общува, опознава, зависи и се отделя от останалите около себе си. Така сам изгражда един кръг от хора, в който се чувства приет и разбран.

На 4 декември Македонска опера и балет – Скопие гостува със Севилският бръснар. Класическото заглавие на Росини ще бъде представено в оригинален прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер. Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, участвала e в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Работила е съвместно със световния филмов режисьор Роман Полански.

На 5 декември предстои реализацията на още един интересен международен проект: Ансамбъл за съвременна музика – Люксембург. Инструментите ще бъдат представени както соло, така и в комбинация с чудесния глас на италианското белканто. Музикантите, които идват от различни точки на света (Япония , Хърватско, Австрия и България), се събират по различни причини в Люксембург, където обединяват енергия, темперамент и традиции, за да създадат музика, изпълнена с емоция и елегантност. Концертът се реализира с любезната подкрепа на Министерството на културата на Люксембург. 

На 6 декември Държавна опера – Варна ще представи едно рядко изпълнявано заглавие от оперната класика – Джоконда от Амилкаре Понкиели. Постановката е на Кузман Попов, диригент Григор Паликаров. В главната роля публиката ще види Габриела Георгиева – призната за една от най-добрите последователка на легендарната Гена Димитрова. В основата на либретото на Ариго Бойто е драмата Анжело – «Тиранинът от Падуа» от Виктор Юго. Действието се развива във Венеция през 17-и век. Музикалната драматургия включва ярки масови сцени и конфликти, наситени със страсти и контрасти.

На 7 декември Оркестърът на Държавна опера – Стара Загора под диригенството на Ивайло Кринчев ще представи концерта 150 години след Росини с увертюри, арии и ансамбли от огромното творчество на италианския композитор – все още слабо познати за българската публика. Солисти са: Мила Михова, Емилия Иванова, Петя Петрова, Валери Турманов, Ивайло Джуров, Ивайло Йовчев и др.

Последният ден на фестивалната програма, 8 декември, предлага две събития. В нестандартното пространство на заседателната зала на Общински съвет – Стара Загора е премиерата на Процесът Мерилин Монро - камерна опера от Роланд Баумгартнер, с участието на солисти, хор и оркестър от Държавна опера - Стара Загора. Режисьор е Огнян Драганов. Сюжетът разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Роланд Баумгартнер специализира при Ленард Бърнстейн и е автор е на музиката към няколко холивудски продукции. Диригентът Андрия Павлич дирижира спектакли във Виенската Фолкс опер и преподава в консерваторията „Густав Малер“ - Виена.

Финалът на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ще постави Софийската опера и балет с Лешникотрошачката от П. И. Чайковски. В главните роли участват Катерина Петрова и Цецо Иванов. Постановката на Юрий Григорович е определена от критиката като триумф на руската музика и хореография.

Новост от последните години е и богатата фестивална съпътстваща програма. На 27 ноември  във фоайето на операта е фотографската изложба Рим. Борис Христов -съвместно с музей „Борис Христов“, а на 28 ноември отново на същото място е прожекцията на документалния филм Сбъдването на мечти - документален филм на Елена Драгостинова и Йордан Бойчев, посветен на софийския дом на Борис Христов. На 29 ноември  е премиерата на книгата „Светът на фестивалите” от Любомир Кутин. От 30 ноември до 3 декември е майсторския клас по цигулка на Теодора Късметска – Сороков. На 1 декември е продукцията на оперната студия на Стефка Минева.

На 7 и 8 декември е майсторския клас От иновацията до реализацията: Съвременни тенденции и практики в стратегическото управление и предприемачеството в изкуствата" - семинар на проф. д-р Лидия Върбанова - международен консултант по мениджмънт на изкуствата и творческите индустрии.

ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ: От 10 до 20 лева. Отстъпки за учащи и пенсионери – до 30%.
АБОНАМЕНТИ
ОБЩ - 10 събития
90 лв.
ОПЕРА И КОНЦЕРТИ - 7 събития
60 лв.
БАЛЕТ - 3 събития
40 лв.

Билетна каса Опера: тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829; +359 42 622 431
Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19.15
Културно-информационен център-областна управа на бул."Цар Симеон Велики" 108
тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829
Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19:15
info@operasz.bg
ОНЛАЙН: www.operasz.bg

===============================================


49. ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНОТО ИЗКУСТВО – СТАРА ЗАГОРА 2018  27.11– 8.12

27.11 19:00 Зала Опера
вторник

Държавна опера – Стара Загора
Премиера
ДОН КИХОТ
Балет в две действия от Лудвиг Минкус
Хореография и режисура Аршак Галумян - солист и хореограф на Щатсбалет-Берлин
Диригент Ивайло Кринчев
Художник декори и костюми Салваторе Русо
Асистент-хореограф Красина Павлова - солистка на Щатсбалет-Берлин
Действащи лица и изпълнители:
Дон Кихот - Александър Желев
Китри - Анелия Димитрова
Базил - Томоки Ишиго
Санчо Панса - Калин Любенов
Мерседес - Мартина Префетто
Еспада - Фиорди Лоха
Гамаш - Станко Танев
Циганин - Ивайло Янев
Циганка - Марта Перез
Амур - Рихо Хирано
Повелителница на Дриадите - Нанако Имаи
Двойка приятелки - Харука Суга, Рио Сузуки
Двойка приятели - Ивайло Янев, Фредерико Пинто
Фламенко - Ромина Славова, Фиорди Лоха
Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. Солистът и хореограф Аршак Галумян /Arshak Ghalumyan/ е хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на  Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера. Асистент-хореограф е Красина Павлова /Krasina Pavlova/ - примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера.

Продължителност 2 часа с един антракт.
Билети: 12, 15, 18, 20 лв.

29.11 19:00 Зала Опера
четвъртък

Симфоничен оркестър - Пазарджик
БЕТОВЕН И ЧАЙКОВСКИ
Симфоничен концерт
Диригент Дмитрий Василиев
Солист Теодора Сороков
Л.ван Бетовен – Концерт за цигулка и оркестър
П.И.Чайковски – Симфония №2

Дмитрий Василиев е роден през 1967 г. в Ленинград. Солистичният му дебют като цигулар е на 6 години в Голямата зала на Ленинградската филхармония. Учи в Специализираното музикално училище към Консерваторията под ръководството на професор А. Кнайфел и в Московската консерватория при проф. Й. Чугавева и А. Мелников. През 1989 г. е концертмайстор на съветско-германския симфоничен оркестър под ръководството на Валерий Гергиев, а през 1990 г. е концертмайстор и на съветско-американския симфоничен оркестър под ръководството на Леонард Слаткин. От 1991 г., все още като студент, е назначен за художествен ръководител на Ансамбъл за солисти от Московската консерватория. В периода 1992 - 1997 г. е първият концертмайстор на ансамбъла "Московски солисти" под Юри Башмет. През 2015 г. е диригент и художествен ръководител на Международния младежки оркестър “Чайковски”.
Теодора Късметска- Сороков е родена през 1977 година в София в семейство на музиканти. От 1994  до 2002 година  следва в  Университета по музика и сценични изкуства във Виена. През  2002 - 2004 г. продължава обучението си при проф. Минчо Минчев във Висшето училище по  Музика и приложни изкуства „Folkwang“ в Есен. Концертира  с Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър,  „Wiener Concertverein“,  Виенска камерна филхармония и др. От 2005 година работи в „Tonkünstler Orchester Niederösterreich“ в  групата на първи цигулки. От 2017 г. е в Люксембургския ансамбъл ARS Nova Lux. Професор е по цигулка във Виенската Прайнер консерватория.

Продължителност 2 часа с един антракт.
Билети: 10,12,15 лв.

30.11 19:00 Зала Опера
петък

Държавна опера – Пловдив
КАТЕРИНА ИЗМАЙЛОВА
Опера в четири действия от Дмитрий Шостакович
Диригент Абзал Мухитдинов
Режисьор Вера Немирова
Пластика Силвия Томова
Сценография и костюми Димана Латева
Диригент на хора Драгомир Йосифов
Концертмайстор Виеслав Новак
 
Действащи лица и изпълнители:
Борис Тимофеевич Измайлов - Пламен Бейков – гост
Зиновий Борисович Измайлов - Александър Баранов
Катерина Измайлова - Марияна Панова
Сергей - Георги Султанов
Аксиния - Светлана Иванова
Пиян дрипльо – Марк Фаълър
Поп - Евгений Арабаджиев
Полицейски пристав - Владимир Ников
Нихилист – Борис Кучков
Полицай - Борислав Филипов
Стар каторжник - Александър Носиков
Сонетка – Цветанка Ангелова
Каторжница - Станимира Манолова
Сержант – Живко Пейчев
Часовой – Стефан Толумбаджиев
Първи работник –  Димитър Стоянов
Втори работник – Сероп Йозгатлян
Работник от мелницата – Борислав Филипов
Продавач – Цветан Цветков
Метач – Август Методиев
В основата на произведението е мрачната повест от руския писател Н. С. Лесков „Леди Макбет от Мценска околия“, както е било и първоначално заглавието на операта, преди да изпадне в немилост от Сталин за повече от 20 години.  Отегчена от своя груб съпруг, Зиновий, Катерина е уличена в прелюбодейство със Сергей от свекъра си Борис. Той пребива Сергей, но е умъртвен от порция отровни гъби, приготвени от Катерина. С помощта на Сергей, Катерина умъртвява и съпруга си Зиновий. Когато трупът е открит, насред набързо уреденото сватбено тържество на Сергей и Катерина, и двамата са изпратени на заточение в Гулаг. По време на дългото им пътуване, Сергей се люби с красивата Сонетка. Отчаяна от измамата Катерина удушава Сонетка и се самоубива. Шостакович определя операта си като трагико-сатирична, но добавя: „В тези жестоки условия на живот и любовта е такава.” Постановката се фокусира върху насилието и унижението на човека, а композиторът превръща музиката в инструмент на онази сила, която се надсмива над абсурдите и несправедливостта на живота. Вера Немирова е гост-професор в Музикалната Академия „Ханс Айслер" в Берлин и доцент във Виенския университет. Нейни постановки се играят във Виенската Щатсопера, в оперните театри в Залцбург, Бон, Хамбург, Пекин, Малмьо и др.
Изпълнява се на руски език с надписи на български.
Не се препоръчва за лица под 16 години!
Продължителност 3 часа с един антракт.
Билети: 12, 15, 18, 20 лв.

3.12 19:00 Зала Опера
понеделник

Танцова компания „Стрийм Денс“
IN-BETWEEN
съвременен танцов спектакъл
Идея и хореография: Ангелина Гаврилова и Филип Миланов
Музика М. Рихтер
Изпълняват: Елизабет Якимова, Мария Касабова, Петя Колева, Валери Миленков и Стефан Вучов
In-between представя обществото като съвкупност от свързани помежду си личности. В продължение на своето съществуване човек общува, опознава, зависи и се отделя от останалите около себе си. Така сам изгражда един кръг от хора, в който се чувства приет и разбран. Ангелина Гаврилова завършва Държавното хореографско училище през 1996 в класа на акад. Калина Богоева. Веднага след това е приета в Балет “Арабеск”, където е дългогодишен солист. През 2012 става бакалавър по специалността “ Балетна педагогика”, а през 2015 се дипломира като магистър по “ Балетна режисура” при НМА “ Проф. Панчо Владигеров”. Преподава Модерни танцови техники и Композиция и импровизация в Националното училище за танцово изкуство, Съвременни танцови техники в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Като хореограф е носител на наградата за съвременна хореография на Националната среща на младите балетни изпълнители “Анастас Петров”(2015, 2017). Селектирана е с миниатюрата си “Пътят ми с теб” за участие в Международния конкурс за съвременна хореография - Белград 2017. Последната й работа е хореографията на театралния спектакъл “ Калигула” реж. Диана Добрева в НТ “ Иван Вазов". Филип Миланов завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ през 2014 г., специалност – Театър на движението, в класа на доц. д-р Александър Илиев. По време на обучението си завършва паралелно и обучителна и тренинг програма „Dance Port Derida“ и става титулярен изпълнител в танцова компания Derida Dance. От 2012 г. е в трупата на Балет Арабеск. Участва във фестивали в България, Сърбия, Словения, Италия, Унгария, Австрия, Германия. През 2014 г. дебютира като хореограф със спектакъла „EXIT“ в IX международен конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова“ и получава наградите на международното жури и на публиката. През 2015 г. получава и национална награда „Икар“ за съвременен танц и пърформанс със същия спектакъл. През 2017 г. е номиниран от Асоциацията на хореографите в България за наградата „Златна муза“ в категория съвременен танц.

Продължителност 1 час без антракт
Билети: 10,12,15 лв.

4.12 19:00 Зала Опера
вторник

Македонска опера и балет - Скопие
СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР
Опера в три действия от Джоакино Росини
Режисьор Урсула Хорнер
Сценография Мария Ветероска
Костюми Мария Пупучевска
Действащи лица и изпълнители:
Фигаро - Мариян Йованоски
Розина - Елена Кончар
Граф Алмавива - Благой Нацоски
Дон Базилио - Владимир Саздовски
Дон Бартоло - Небойша Бабиќ
Берта - Николина Яневска
Фиорело - Кристијан Антовски
Офицер - Тихомир Яакимовски
Амброзио - Невен Силяновски
Класическото заглавие на Росини ще бъде представено в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер. Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, участвала e в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Работила е съвместно със световния филмов режисьор Роман Полански.

Изпълнява се на италиански език. Продължителност 2 часа и 45 мин. с един антракт.
Билети: 12, 15, 18, 20 лв.
5.12 19:00 Регионална библиотека “Захарий Княжески”
сряда
Ансамбъл за съвременна музика – Люксембург
ARS NOVA LUX
Петя Петрова – мецосопран
Кае Шираки -пиано
Мария Митева -флейта
Теодора Сороков -цигулка
Йосип Драгнич -китара
Виктор Краус -перкусия
Програма: Жак Ибер (1890-1962), Дмитрий Шостакович (1906-1975), Исак Албениз (1860-1909), Виктор Краус (1982), Алексей Герасимец (1987), Марин Вълчанов (1949-2017), Албена Врачанска (1965), Астор Пиацола (1921-1992)
Необикновената комбинация на тези музиканти оставя поле за изненади. Инструментите ще бъдат представени както соло, така и в комбинация с чудесния глас на италианското белканто. Музикантите, които идват от различни точки на света (Япония , Хърватско, Австрия и България), се събират по различни причини в Люксембург, където обединяват енергия, темперамент и традиции, за да създадат музика, изпълнена с емоция и елегантност. Работейки в пряк контакт с люксембургски
композитори, Арс Нова Люкс спомагат за популяризирането на новата люксембургска музика по света.
Продължителност 2 часа с антракт.
Билети: 12 лв.

6.12 18:00 Зала Опера
четвъртък

Държавна опера - Варна
ДЖОКОНДА
опера от Амилкаре Понкиели
Диригент Григор Паликаров
Режисура и сценография Кузман Попов
Костюми Ася Стоименова
Хореография Румяна Малчева
Диригент на хора Цветан Крумов
В главните роли:
Джоконда – Габриела Георгиева
Сляпата – Бойка Василева
Алвизо – Евгений Станимиров
Лаура – Даниела Дякова
Барнаба – Пламен Димитров
Енцо Грималди – Валерий Георгиев

В основата на либретото на Ариго Бойто е драмата Анжело – тиранинът от Падуа от Виктор Юго. Действието се развива във Венеция през 17-и век. Музикалната драматургия включва ярки масови сцени и конфликти, наситени със страсти и контрасти. След премиерата си в Миланската скала операта Джоконда неизменно е част от репертоара на водещите световни театри.

Продължителност 3 часа, с два антракта. Изпълнява се на италиански с надписи на български език.
Билети: 12, 15, 18, 20 лв.

7.12 19:00 Зала Опера
петък

Оркестър на Държавна опера – Стара Загора
150 ГОДИНИ СЛЕД РОСИНИ
Диригент Ивайло Кринчев
Участници, програма???
150 години след смъртта на Росини ще бъдат представени увертюри, арии и ансамбли от огромното му творчество, които са сравнително непознати за българската сцена.
Продължителност 2 часа с антракт.
Билети: 10, 12, 15 лв. 

8.12 16:00 Общински съвет - заседателна зала
събота

Държавна опера – Стара Загора
Премиера
ПРОЦЕСЪТ МЕРИЛИН МОНРО
Камерна опера от Роланд Баумгартнер
Либрето Джейрон Тино
Диригент Андрия Павлич
Режисьор Огнян Драганов
Сценография Тодор Демеров
Адаптация костюми Теодора Джамбазова
Участват солисти, хор и оркестър от Държавна опера - Стара Загора

Създателите на спектакъла показват, че изразните средства на операта представят с висок емоционален заряд проблемите на съвременното общество. Сюжетът разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, поражда противоречиви реакции. Финалът е  отворен. Крайното решение “за” или “против” е на публиката-жури. Авторът на музиката Роланд Баумгартнер завършва Виенската музикална академия, специализира при Ленард Бърнстейн. Автор е на музиката към няколко холивудски продукции. Работил е съвместно с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг. Диригентът Андрия Павлич е също възпитаник на Виенската музикална академия. Дирижира спектакли във Виенската Фолкс опер и преподава в консерваторията „Густав Малер“ - Виена.

Изпълнява се на немски език с надписи на български.
Продължителност 1 час и 30 мин. с един антракт.
Билети 12 лв.

8.12 19:00 Зала Опера
събота

Софийска опера и балет
ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА
Балет от П.И.Чайковски
Хореография и режисура Юрий Григорович
Художник - Симон Вирсаладзе
Асистент балетмайстор Николай Симачов
Репетитори: Мария Илиева, Ясен Вълчанов, Диляна Никифорова, Риолина Топалова, Иванка Касабова
Помощник-режисьор Риолина Топалова
Художествен ръководител на балета Сара - Нора Кръстева
Участват солисти и кордебалет на Софийска опера и балет
Действащи лица и изпълнители:
Мари  - Катерина Петрова
Лешникотрошачката-принц - Цецо Иванов
Дроселмайер - Кирил Иванов
Кралят на мишките - Матю Уитъл
Коломбина - Вяра Иванчева
Арлекин - Хавиер Ромеро
Дяволи - София Цуцакова, Георги Банчев
Лешникотрошачката-кукла - Александра Дрангажова
Испански кукли - София Цуцакова, Джон Абенанти
Индийски кукли - Венера Христова, Румен Бонев
Китайски кукли - Вяра Иванчева, Никола Арнаудов
Руски кукли - Агнес Киил, Георги Аспарухов
Френски кукли - Александра Дрангажова, Хавиер Ромеро
Фриц - Марина Маринова
Щалбаум - Иван Георгиев
Съпругата на Щалбаум - Ирина Желева
Финален валс и апотеоз - Елена Петрова, Милена Тодорова , Натали Братанова Памела Пандова, Георги Банчев, Богомил Менкизе, Георгиос Хазополос, Теодор Воденичаров


Пьотър Илич Чайковски композира балета "Лешникотрошачката" през 1891 - 1892 г. Неговата премиера е на 18 - ти декември 1892 г. в театър "Мариински" в Санкт Петербург. Извън Русия, балетът е дебютира с представление в Англия през 1934 г. Десет години по-късно "Лешникотрошачката" е изиграна и в САЩ , в Сан Франциско. Произведението на Чайковски има огромен успех в Ню Йорк, като от тогава се поставя традиция балетът да се играе всяка година по Коледа. До 1988 г. в Софийската опера и балет се е играла версията "Лешникотрошачката" на Василий Иванович Вайнонен. Постановката на Юрий Григорович, както пишат тогавашните печатни медии, е пълен триумф на руската музика и хореография.
Това е историята на едно малко момиче, което напразно очаква своя коледен подарък в празничната нощ. И когато получава лешникотрошачка под формата на войник в красива униформа, тя още не знае, че й предстои едно вълшебно пътешествие, в което ще воюва с краля на мишките, че играчката ще се превърне в принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, и накрая ще играе с най- красивите кукли и цветя!
Продължителност 2 часа с антракт.
Посещението е с безплатни билети като бонус за всеки, който закупи билети за не по-малко от две събития от програмата на фестивала.
 
АБОНАМЕНТИ
ОБЩ - 10 събития
90 лв.
ОПЕРА И КОНЦЕРТИ - 7 събития
60 лв.
БАЛЕТ - 3 събития
40 лв.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

27.11/18:00-8.12 Опера - фоайе
РИМ. БОРИС ХРИСТОВ – фотографска изложба съвместно с Къща-музей „Борис Христов“
28.11/18:00 - Опера - фоайе
СБЪДВАНЕТО НА МЕЧТИ – документален филм, автори Елена Драгостинова и Йордан Бойчев, посветен на софийския дом на Борис Христов - вход свободен
29.11/17:00 - Регионална библиотека “Захарий Княжески”
СВЕТЪТ НА ФЕСТИВАЛИТЕ - представяне на книгата от Любомир Кутин
30.11-3.12 Регионална библиотека “Захарий Княжески”
МАЙСТОРСКИ КЛАС ПО ЦИГУЛКА НА ТЕОДОРА КЪСМЕТСКА – СОРОКОВ - записване с апликационна форма на адрес www.operasz.bg
1.12/16:00 - Опера - фоайе
СТЕФКА МИНЕВА И НЕЙНИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ – концерт на оперната студия на Стефка Минева - вход свободен
3.12/17:00 - Регионална библиотека “Захарий Княжески”
КОНЦЕРТ-ПРОДУКЦИЯ - участници в майсторския клас на Теодора Късметска - Сороков - вход свободен
7.12/10:00-17:00 - Регионална библиотека “Захарий Княжески”
"ОТ ИНОВАЦИЯТА ДО РЕАЛИЗАЦИЯТА: Съвременни тенденции и практики в стратегическото управление и предприемачеството в изкуствата" - семинар на проф. д-р Лидия Върбанова - участие с апликационна форма на адрес www.operasz.bg

БИЛЕТНИ ЦЕНТРОВЕ:

Билетна каса Опера: тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829; +359 42 622 431
Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19.15
Културно-информационен център-областна управа на бул."Цар Симеон Велики" 108
тел. +359 887 444 360; +359 885 509 829
Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19:15
info@operasz.bg
ОНЛАЙН: www.operasz.bg


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: