Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

110 години от обявяването на независимостта на България

„Нищо не трябва да пречи за преуспяването на България!“. Тържествените слова от Манифеста на цар Фердинанд на историческата дата през 1908г. прозвучаха отново днес на централния площад „Севтополис“ в Казанлък по време на честването на 110 години от обявяването на Независимостта на България.


Free Joomla Extensions

Пред казанлъшките ученици, родолюбиви граждани и патриоти почетен караул отдадоха представителите на Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк“ към Национално дружество „Традиция“.

Тържествен водосвет за здравето и благоденствието на хората на Казанлък бе отслужен от архиерейски намесник отец Петко Мотев и казанлъшки свещеници. За четвърта поредна година, по идея на Кмета Галина Стоянова бяха осветени училищните знамена.

Празничното хоро поведоха танцьорите на Танцов ансамбъл „Арсенал“. Казанлъчани бяха поздравени от Военен духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада и с художествена програма на самодейци от читалищата в селата Дунавци и Енина.Исторически данни:

С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.

Този акт става възможен 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Едва през лятото на 1908 г., след извършената в Османската империя младотурска революция, се създават условия България да провъзгласи своята независимост.

Решението за обявяването на независимостта е взето през август 1908 г. на среща на княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов в Унгария. На 22 септември с.г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" България е обявена за независимо царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. Манифестът за независимостта, който Фердинанд прочита:

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция", се казва в Манифеста, който Фердинанд прочита.

Преди 110 години, на 22 септември 1908 година, Казанлък посреща с радост и възторг вестта за обявяване Независимостта на България. По това време кмет на града е Дечо Драгиев. Веднага след историческото събитие във Велико Търново, градоначалникът Драгиев изпраща поздравителен адрес до провъзгласения вече цар Фердинанд I. В него той пише: „По случай обявяването от Ваше Величество Българското отечество за Независимо царство, днес град Казанлък празнува най-тържествено тоя знаменит за целия български народ ден. За тази цел се отслужи от цялото градско духовенство молебен за здравето и дългоденствието на Ваше Величество. От мое име и от името на казанлъшкото население се молим за здраве, сили и много години за преуспяването на Независима България“.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.

Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Следва посрещане на цар Фердинанд в Казанлък на 24 септември, само два дни след голямото събитие. За целта в северния край на града, на Шипченското шосе до сегашния Розариум е построена арка. На посрещането присъстват: градскообщинският съвет на чело с кмета и помощниците, шефовете на учрежденията в града, членовете на турската и еврейската общини, опълченците и еснафските сдружения, духовенствата, женското дружество „Саморазвитие“, дружина „Искра“, учениците от Педагогическото училище, мъжката и девическата прогимназии, турското училище, учениците от основните училища, колоездачите, войниците от местния гарнизон и много граждани.

Възторжено посрещната, царската каляска спира пред построената арка, където кмета Драгиев приветства и поднася на Негово Величество Царя хляб и сол. Следва приветствие от духовенството, приветствена реч от Матей Георгиев и поднасяне на букет от г-жа Христова. След това целия кортеж съпровожда Височайшия гост до домът на Петър Шипков, пред който е проведена манифестация. Изпращането на цар Фердинанд става на източната част на града по шосето за Ст. Загора. През цялото време Казанлък е окичен с национални знамена.

По случай 110–ата годишнина от обявяване на Независимостта на България по разпореждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов днес в седемнадесет български града да бъдат показани военна техника, образци оръжие и екипировка. Инициативата е първа от поредицата изяви под наслов "Това сме ние", с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба. Освен в Казанлък военна техника можеше да се види в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Сливен, Шумен, Смолян, Благоевград, Враца, Белене, Асеновград, Карлово, Хасково и Ямбол.

22-и септември се чества като официален празник на страната едва от 1998 г.

Галерия снимки: 22.09.2018 - 110 години от обявяването на независимостта на България

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 17.05.2019

от 24.05.2019

Автобусно разписание:Виж