Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

20 години по-късно: Гошо и Драго:“Това, което остава…“

Талантливите майстори на светлината от Казанлък,  Георги Димов и Драгомир Запрянов
Талантливите майстори на светлината от Казанлък,  Георги Димов и Драгомир Запрянов, напуснали ли ни внезапно в късното лято на 1998-а, ще оживят в оставените от тях бележити художествени фотографии, с изложба, наречена знаково:„Това, което остава…“. Експозицията се открива на 15-и август.


Free Joomla Extensions

За Деня на Пресвета Богородица, близки роднини и приятели, отварят семейните и личните си архиви в докосвания до опазените и до днес фото-художествени спомени, дело на Георги и Драго. Стотици лични и пробни снимки,  фотоси,  ленти и диапозитиви, са преровили братът на Георги, фотографът Стефан Димов и сестрата на Драго, художничката Ваня Запрянова. Тяхна е и селекцията за изложбата, подкрепена от Музея на фотографията в Казанлък, който е домакин и  съорганизатор на съкровената за казанлъчани  среща  с  изкуството на Гошо и Драго, както приятелите продължават да ги наричат с топлота и в невъзможна забрава. Организацията на изложбата обединява и   усилията на колегите и приятелите на Гошо и  Драго, повечето от фотографската група, известна под името „Казанлък – 85“. 

Георги Димов е завършил единственото преди 1989-а година специализирано училище за фотография в София, познато като Техникум по полиграфия и фотография  „Юлиус   Фучик“. Той е един от петимата основатели на Група „Казанлък – 85“, заедно с Желиян Николов,  Александър Иванов,  Бедрос Азинян и Мариян Димитров. Групата остава във фотографската българска история със смелите си художествени опити,  които я определят като уникално и ново за времето си,  явление. Георги е носител на множество награди,  има участия в десетки фотографски форуми – конкурси, фестивали, Фото-ваканции, съвместни експозиции.  Един от първите, запечатали уникалните археологически открития на д- Георги Китов в Долината на тракийските царе от началото на 90-те години на 20-и век.  Димов има  реализирани и  собствени запомнящи се изложби.  Той е един от основателите на фото-студио „Вифор“ в  Казанлък, което работи и до днес под ръководството на неговия брат Стефан.

Драгомир Запрянов е яркият млад художествен и фотографски талант на Казанлък, забелязан с творческите си решения още като ученик в местната Художествена гимназия. Драго експериментира, усъвършенства се професионално и продължава да работи неспирно и като студент в столичната Художествена академия. След дипломирането си, става част от екипа на „Вифор“.  Завършил е „Промишлен дизайн“ в Художествената гимназия в Казанлък. Дипломира се със същата специалност и в Академията. Драгомир Запрянов е художник, фотограф, дизайнер, млад човек с  многопластов артистичен талант. Той снима и проектира. Графичен дизайнер, пространствен  оформител,  дори илюстратор,  Драго  е и автор на проекти за книжни корици. Технически сръчен, Драго се впуска и в експерименти с  художествените занаяти. Пее и в читалищния хор на „Искра“, ръководен от Петя Павлович.

Младият Запрянов оставя след себе си много снимки, рисунки, проекти. Има награди  от младежки конкурси и национални професионални фотографски форуми, включително награда от „Фотограф на годината“.  Записани са негови участия в  дизайнерски изложби,  както и публикации в специализирани фотографски издания. За него пише и списание „Фото“.

Драго и Гошо, въпреки ранното си  прескачане в света - оттатък, са оставили своето ценно не само за Казанлък културно фотографско-художествено наследство. То впечатлява и днес. Впечатлява също,  запазеното и до сега уважение, с което към тях продължават да се отнасят всички, които са имали професионални и лични – човешки срещи с двамата светлописци.
Някои от работите, включени в „Това, което остава…“ са познати на местната публика, но други, посетителите на изложбата в Музея на фотографията, ще видят за пръв път.

На откриването, да си спомнят своите именити приятели, се очаква да се съберат десетки фотографи и художници, роднини и близки. Те ще гледат заедно и подготвената специално за случая мултимедия от фотографски спомени с образите на незабравимите Гошо и Драго.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: