Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

На 8-ми януари, т.г. в Казанлък предстои да отбележим 140-годишнината от Освобождението на градаНа 8-ми януари, т.г. в Казанлък предстои да отбележим 140-годишнината от Освобождението на града. Повече от век след ключовото историческо събитие обаче, ролята на Казанлък за изготвянето на мирния договор, подписан преди 140 години в цариградското предградие Сан Стефано остава не достатъчно позната.
Веднага след Освобождението на града на 8 януари, 1878 г. в Папазовата къща в Казанлък (под домакинството на заможните братя, търговци на розово масло Димитро и Ботьо Папазоолу (Папазови)) се разполага Главната квартира на руската армия. В Папазовата къща се водят първите преговори за прекратяване на военните действия по време на Руско-турската Освободителна война и тук, в Казанлък са изработени условията на бъдещия мирен договор, подписан в последствие на 3 март, 1878 г. в Сан Стефано.

Макар преговорите в Казанлък през януари, 1878г. да завършват без успех точно те поставят главните изисквания на бъдещия мирен Санстефански документ.

В Папазовата къща, която и днес може да бъде видяна в центъра на Казанлък неведнъж се е укривал Васил Левски. Братята Папазови събират и даряват средства за местния революционен комитет.

Денят на казанлъшкото Освобождение Община Казанлък отбелязва традиционно с чествания в Девическия манастир, на паметника край Шейново и Шипченския храм „Рождество Христово“.

Тази година пред емблематичната Папазова къща за първи път ще бъде представена мащабна историческа възстановка на Регионален клуб“23 пехотен Шипченски полк“ към Национално движение“Традиция“ и представители на патриотичното движение от други градове на страната,  с участието и на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ - „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“.

Ще се радваме да станете част от нашите празнични инициативи и да ни съдействате за популяризирането и по-доброто познаване на този исторически момент за Казанлък и България!

Програмата на юбилейните чествания в Община Казанлък

8 – ми  януари, 2018г.

10;00 ч., площад „Севтополис“
• Тържествен ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг
• Тържествен водосвет за благоденствието на Казанлък

10:30 ч., от площад Севтополис до Казанлъшки девически манастир "Въведение Богородично"
• Литийно шествие

11:00 ч.,  Казанлъшки девически манастир "Въведение Богородично"
• Панихида в памет на загиналите герои за Освобождението на Казанлък
• Поднасяне на цветя в знак на признателност към загиналите руски воини и български опълченци

16:00 ч.,  площада зад Папазовата къща (зад Универмага)
• „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“ – възстановка на РК“23 ПШП“ към НД“Традиция“ и Общински театър „Любомир Кабакчиев“

17:00 ч., на бул.  „Алексанър Батенберг“ до пл.“Севтополис“
• Тържествена заря-проверка
17:30 ч., пл.“Севтополис“
• НАРОДНО ВЕСЕЛИЕ

9-ти януари, 2018г.
18:00 ч., Художествена галерия – Казанлък
• Репродукции на картини от известни руски художници – организатори Национално движение Русофили

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: