Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Старозагорския митрополит Киприан със старозагорски и казанлъшки отци проведоха служба в българската църква „Св. великомъченик Георги“ в ОдринДвама митрополити – Анфилохий – на Адрианопол и Киприан – на Стара Загора проведоха служба на 6 май Гергьовден на български и гръцки език в българската църква „Св. великомъченик Георги“ в Одрин. Да се пее на български в одринската църква е голям пробив за българската дипломация, тъй като до момента, за последните 13 години, откакто храмът е възстановен, в нея се пее само на гръцки. В службата участие взеха казанлъшки и старозагорски отци, както и хорът на храм-паметника „Св. Александър Невски“.


Free Joomla Extensions

В своето слово към присътващите на службата миряни Негово високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, каза че:

„Ако би било необходимо само с няколко думи да характеризираме днешния празник, то ние с чиста съвест бихме го нарекли – Победа на вярата, защото ние днес честваме паметта на св. вмчк Георги, заслужено наричан от Църквата Победоносец.
Едва ли е нужно да припомняме пред това благочестиво събрание житиеписанието на този изряден Христов войн. Едва ли сред нас има човек, който да не е запознат добре с неговото героично житие. Струва ни се достатъчно само да припомним на какво голяма почит в целия християнски свят се радва св. вмчк Георги, за да можем основателно да заключим, че той е един изключително обединяващ образ във все повече разделения и сепариран свят.
Ето защо, ако би било необходимо само с няколко думи да характеризираме днешното тържество, то ние с ясно съзнание бихме го нарекли – тържество на общението и единството, защото днес ние, бидейки представители на различни етноси, на територията на една чужда държава, в един български храм, намиращ се под духовната юрисдикция на Вселенската Патриаршия, но обединени от едната спасителна православна вяра сме събрани, за да почетем паметта и да изпросим молитвеното ходатайство на св. вмчк Георги пред Престола на Всеподателя Бога.

Да, днес побеждава вярата и тържествува единството. Днес ние почитаме паметта на онзи, който преди повече от 17 столетия пожертва младия си живот, за да придобие вечността. Днес ние се прекланяме пред величието на онзи, чийто подвиг далеч надхвърли и територията на родната му Кападокия и границите на времето, в което той живял и пострадал за Христа. Днес ние се радваме, че можем да имаме такъв небесен ходатай и застъпник пред Божия Престол. Днес ние на различни езици, но с едни уста и с едно сърце изпросихме благословението на Възкръсналия Господ Иисус Христос по молитвите на св. вмчк Георги. Днес ние можем редом с Псалмопевеца св. пророк и цар Давид да възкликнем “Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!” (Пс. 132:1).

При вида на днешното тържество, с преизпълнено с Пасхална радост сърце, ние не можем да не дадем израз и на благодарността, която изпитва душата ни. Първом ние благодарим на Всеподателя Господ Бог за това, че ни удостои с възможността да станем съучастници в днешния велик празник. След това бихме желали да изкажем нашата лична благодарност, както и благодарността на Св. Синод на Българската православна църква- Българска патриаршия, възглавяван от Негово Светейшество патриарх Неофит, към Негово Светейшество г-н, г-н Вартоломей, архиепископ на Константинопол – нови Рим и Вселенски Патриарх да пребиваваме под неговия Първосветителски омофор и да съслужим с нашия обичен събрат Адрианополския митрополит Амфилохий, комуто също братски благодарим. Благодарим сърдечно и на църковното настоятелство при храма, в който служим и на отец Александър Филипов, нашия любезен домакин, не само за честта, която ни оказаха като ни поканиха на техния празник, но и за грижите, които полагат за поддържане благолепието на храма, посветен на св. вмчк Георги Победоносец.

Изказвайки, още веднъж нашата архипастирска благодарност, ние изразяваме увереност, че и в бъдеще ще се радваме на взаимност и разбиране от страна на близкосъседния наш събрат Негово Високопреосвещенство Адрианополския митрополит Амфилохий, с чието благословение ще вземаме дейно участие в Богослужебния живот на българските храмове „Св. вмчк Георги“ и „св. Канстантин и Елена“ намиращи се в богодарувания му диоцез.

И тъй, честит и благословен да е днешния празник. Нека по молитвеното ходатайство на св. вмчк Георги Победоносец вярата всякога да побеждава и Пасхалната светлина да озарява живота на всички човеци, живеещи по света. Амин!“

На службата по повод св. вмчк Георги Победоносец присъставаха: Метин Йозкан – представител на Министерството на външните работи на Р. Турция в Одрин, кметът на Одрин Реджеп Гюркан Генералният консул на Република България в Одрин г-н Васил Вълчев, Областен управител на Кърджали г-н Начо Ковачев, Ирина Гъркова – съветник на президента на Република Бългрия по духовността и културата, Представител на Генералното консулство на Република Гърция в Одрин, Красимир Премянов – Председател на Съюза на Тракийските дружества в България.

Припомняме, че всички православни църкви в Турция са под шапката на Вселенския патриарх Вартоломей. За да служи високопоставен български свещеник в Одрин, е необходимо и изрично разрешение на патриарха. Затова владиката на Стара Загора ходи в Истанбул за лична среща с него.

За последната година българската държава е инвестирала на 50 хил. лв. в поддръжката на храма.

Гергьовден е най големия празник за тракийските дружества и специално за него църквата бе посетена от много от тях, сред които бяхя тракийци от Казанлък и Стара Загора.

Българската църква в Одрин е спасена от отец Филип Чакърък. Сега в църквата служи Неговия син – Александър, а внукът му – Георги, който в момента учи в пловдивската семинария, ще поеме грижата след него.

И в другата българска църква в града – „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин също вече ще се служи. Вселенският патриарх Вартоломей разреши службата след тежки преговори с тракийските дружества. Беше я забранил заради паметника на Антим I в двора й, когото гърците смятат за разколник.

Много казанлъчани посетиха българската църква „Св. вмчк Георги“ за пореден път. Посещението в Одрин бе организирано от Туристическа фирма "Люсси Турс", а за страхотно преживяване благодарим на нейния ръководител Людмила Калайджиева.

снимки: 06.05.2017 - Старозагорския митрополит Киприан със старозагорски и казанлъшки отци проведоха служба в българската църква „Св. великомъченик Георги“ в Одрин

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: