Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Бюджет 2017 г. за пета поредна година доказва, че приоритет за общинското ръководство е грижата за децата

Радиана Стефанова

Най-сериозната инвестиция, която ще бъде направена в сферата на образованието в Казанлък през 2017 г. е предназначена за най-голямото училище - Средно училище „Екзарх Антим Първи“ на стойност 1,4 млн. лв., каза за Радиана Стефанова, председател на Комисията по образование в ОбС - Казанлък.

Тя поясни, че средствата ще бъдат вложени за внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебното заведение. Като важен момент за бюджета през 2017г. в сферата на образованието Стефанова отбеляза довършителните ремонтни дейности в Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ и построяването на Националния център за природни науки. Освен бюджетни средства на Общината, в тези дейности са вложени и държавни средства в размер на два пъти по 500 хил.лв. „Ръководството на Общината в лицето на кмета за пореден път доказва, че успява да превърне приоритетите на общината в приоритети на държавата и да намери аргументация държавата да подпомогне значими за Казанлък обекти“, коментира Стефанова. Тя определи дофинансирането на маломерните и слети паралелки като продължение на идеята децата да имат равен достъп до образование и да не бъдат затваряни учебни заведения в община Казанлък.

В бюджета за 2017г. е осигурено и дофинансиране за Детски комплекс „Св. Иван Рилски“.

Запазва се сумата от 30 хил.лв. за Програмата за подпомагане и насърчаване на талантливите деца на Казанлък. И тази година се запазва 50-процентното намаление на учениците за ползване на градския транспорт.

През 2017 година Общината с бюджетни средства ще продължи да модернизира общински лагер „Паниците“. Сериозни инвестиции са предвидени и за Центъра за обществена рехабилитация и интеграция на деца с увреждания.

Радиана Стефанова обобщи, че Бюджет 2017 г. за пета поредна година доказва, че приоритет за общинското ръководство е грижата за децата във всички възрасти, за децата от различен етнически произход, с различно здравословно състояние, грижата за равен достъп до качествено образование както в града, така и в населените места. И тази година бюджетът в сферата на образованието в Казанлък е ориентиран и към талантливите деца, както и е с грижа за отдиха на децата в общината. „В по-дългосрочен план, в бюджета за 2017 г. двойно увеличение имат средствата за Фонд „Инвитро“ за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, което е грижа за справяне до известна степен и с демографския проблем“, коментира Стефанова.

Славяна ГАЙДАРОВА Агенция "Фокус"

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

ФИКСИНГ БНБ

Валутни курсове

  • Курсове за 17.08.2018
    Българска народна банка 1 USD = 1.717 BGN (down) 1 GBP = 2.18346 BGN (down) 1 CHF = 1.72502 BGN (down)

ВРЕМЕТО

Банер