Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Важно е общината да се рекламира като атрактивна туристическа дестинация

Борис Кърчев

Важен акцент в Инвестиционната програма на Община Казанлък за 2017г. в раздел „Култура“ е реализирането на проект за нов атракцион „Светът на траките” на стойност близо 30 000 лв. и за вътрешния му дизайн – 15 000 лв., каза за Борис Кърчев, председател на Комисията по култура в Общинския съвет в Казанлък.

Той поясни, че проектът е важен, защото това ще бъде място, където туристите ще могат да се запознаят с богатството на Долината, със света на траките. С реставрацията на могилите „Хелвеции” и „Грифони” ще бъде затворен целият туристически маршрут в Долината на тракийските царе.

Кърчев каза, че Бюджет 2017 на Община Казанлък в частта му „Култура” е премерен и продължава посоката, която води Общината за развиване на културните празници, за развитието на културните институции като цяло. „Тази година предвиждаме да повишим работните заплати на работещите в културните институти, като Художествена галерия и Библиотека „Искра“, коментира Борис Кърчев. Така двата културни института ще могат да увеличат работната заплата на работещите служители в тях, а всички останали ще могат да направят това от направените икономии от собствените си приходи. „Това е една крачка към повишаване на възнагражденията на тези служители, защото това са хора специалисти, инвестирали средства за своето образование и заслужават по-добро заплащане за труда си”, допълни общинският съветник. Според Кърчев, друг фактор, който е дал възможност за повишаване на фонд "работна заплата" и поддръжка на материалната база, е промяната на цените в музеите, което води до по-големи приходи. Той припомни, че през 2016г. заедно с общинска администрация и сдружение „Български музеи” са изпратили писмо до Министерство на финансите и до Министерство на културата с молба за държавно финансиране на общинските културни институти Художествена галерия Казанлък и ЛХМ „Чудомир”. Те са изцяло на общинска издръжка и заплатите на работещите в тях се формират от общинския бюджет, включително и разходите по дейността и поддръжка. „Идеята бе за Художествена галерия - Казанлък, която е най-голямата извънстолична галерия, държавата да оказва някаква финансова помощ за работните заплати, например. Още по-очевиден е фактът за ЛХМ „Чудомир”, чиято сграда е паметник на културата от национално значение, т.е. всеки ремонт, всяка една дейност, която трябва да се извърши в него се съгласува с Министерството на културата, а за поддръжката и за работещите в музея хора се грижи Общината. Това според мен е леко недомислено. За съжаление, молбата ни беше отхвърлена и не се погледна сериозно. Това е вариант обаче, по който може да се работи занапред”, коментира Кърчев.

В Бюджет 2017 на Община Казанлък за Културния календар са заделени 238 000 лв., а цялостно делегираните от държавата дейности за култура са 937 414 лв., като в т.ч. влиза Културният календар. Кърчев поясни, че Културният календар е съобразен с дейностите от 2016 г. и обогатен. В него са включени всички празници и различни чествания на годишнини, като се започне от Чудомирови празници и се приключи с музикалните празници „Петко Стайнов“. За 2017 г. в раздел „Туризъм" са заложени средства за реклама на общината в различни борси, конференции . „Това е много важно – да рекламираме общината като атрактивна туристическа дестинация, както и да рекламираме регионалните си празници. По този начин ще можем да привлечем повече туристи и гости на града”, каза още Борис Кърчев.

Славяна ГАЙДАРОВА Агенция "Фокус"

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

НАШИЯТ ВИДЕО АРХИВ:


ФИКСИНГ БНБ

Валутни курсове

  • Курсове за 22.06.2018
    Българска народна банка 1 USD = 1.67911 BGN (down) 1 GBP = 2.23108 BGN (down) 1 CHF = 1.69571 BGN (down)

ВРЕМЕТО

Банер