Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

С 600 хил. лева са намалени средствата за функция „Образование“ за 2017г

Радиана Стефанова

Радиана Стефанова, ОбС – Казанлък: С 600 хил. лева са намалени средствата за функция „Образование“ за 2017г., заради разплатени стари задължения за храна в детските градини

С 600 хил. лева са намалени средствата за функция „Образование“ в бюджета на Община Казанлък за 2017 г., в сравнение с 2016г., каза Радиана Стефанова, председател на Комисията по образование в Общински съвет - Казанлък и директор на СУ „Екзарх Антим Първи“. Тя поясни, че това намаление е вследствие на факта, че са разплатени стари задължения за храна в детските заведения в размер на 620 хил.лв. Сумата идва и от икономии, които са реализирани в един успешен проект на територията на община Казанлък, какъвто е проектът „Кухня майка – Детска млечна кухня“. „Благодарение на този нов начин на организация на храненето на децата в различни възрасти се предоставя не само качествена услуга, но се реализира и икономия на средства. В този смисъл съвсем логично е в бюджета за 2017 година да бъде завишена инвестицията в Детска млечна кухня, с цел подобряване качеството на предлаганата услуга“, коментира Стефанова. Друг факт, на който тя се позова за намаляване на издръжката в сферата на образованието в община Казанлък, е поетапното прилагане на мерки за енергийна ефективност в сградите на детските и учебни заведения и икономиите, които се реализират за отопление от там.

Радиана Стефанова изрази подкрепа на общинската политика за поредна година, за цялостна реконструкция и модернизация на базите на детските и учебни заведения. Двойно повече средства, близо 400 хиляди лв. ще бъдат инвестирани в тези дейности. Предвидено е прилагането на мерки за енергийна ефективност и подмяна на горивната база на Детска ясла 8 и Детска градина 3 „Теменуга“, цялостен ремонт на покрива на градината в Крън, проектиране на мерки за енергийна ефективност в градините "Роза" и „Мечо Пух“ в Казанлък.

През 2017 година в сферата на образованието в община Казанлък ще бъдат инвестирани и близо 9 млн. 500 хил.лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Тези средства ще бъдат вложени както за внедряване на мерки за енергийна ефективност, така и за вътрешни ремонти, промени в оборудването и околните пространства в три детски градини – първа, единайсета и филиал на петнайсета детски градини, както и на пет училища в община Казанлък в населените места.

„Освен материалната база в детските и учебни заведения е много важен моментът, че пет училища от населените места участват в проекта „Дъга на толерантността“, който е насочен към интегриране на деца от етнически малцинства, за които майчин език не е българският. Важно е осигуряването за тези деца на един по-качествен учебен процес в посока овладяване на българския език. И не само. За 20 деца от тях Общината осигурява ежедневно транспорт от района на язовира до училището в село Копринка, за да могат те наистина да имат достъп до образование“, коментира Стефанова. В този смисъл тя определи като похвална грижата на Общината да не допусне затваряне на нито едно училище, независимо от трайната тенденция през последните пет години за намаляване броя на учениците в населените места. Дори напротив, Общината влага средства за ремонт на учебните бази в селата и осигуряване на качествено образование .

Славяна ГАЙДАРОВА Агенция "Фокус"

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

НАШИЯТ ВИДЕО АРХИВ:


ФИКСИНГ БНБ

Валутни курсове

  • Курсове за 22.06.2018
    Българска народна банка 1 USD = 1.67911 BGN (down) 1 GBP = 2.23108 BGN (down) 1 CHF = 1.69571 BGN (down)

ВРЕМЕТО

Банер