Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

С новия начин на изчисляване на такса „Битови отпадъци“ бизнесът не е ощетен

Николай Чалъков

Николай Чалъков, Община Казанлък: С новия начин на изчисляване на такса „Битови отпадъци“ бизнесът не е ощетен, той е справедлив за всички
По нов начин от началото на 2017 година се формира такса „Битови отпадъци“ за фирмите в община Казанлък, каза директорът на Общинско предприятие комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ Николай Чалъков.

Той поясни, че от няколко години чрез Националното сдружение на общините е поставян въпросът към Министерски съвет да бъде изработена по- справедлива формула за изчисляване на такса „Смет“ като гражданите и фирмите да бъдат облагани на база количеството формиран от тях отпадък, каквито са и европейските изисквания. „До момента тази такса се формира на база промили, което е много несправедливо. Ако се вдигнат промилите, това означава, че една фирма, която е плащала много до момента, в новите условия ще плаща двойно повече, при малките няма да се почувства. До края на 2016 година бе поставен срок да бъде изработена такава единна методика , но това не се случи“, коментира Чалъков. Той поясни, че е препоръчано от 2017 година данъкът за фирмите да бъде формиран на база количеството смет, което те формират. Към общините са изпратени справки базирани на изследване през последните години, какво количество смет формират различните учреждения, дружества, предприятия, складове, магазини и др. В справката е посочено, че за болничните заведения за едно легло е определен 820 кг. битов отпадък на година. В хотелите - на едно легло 470 кг. отпадък за година, при общежитията – на легло – 390 кг., на детски ясли и градини – 270 кг. На заведения за хранене - ресторанти, снекбарове и други места за развлечение – 600 кг. годишно. На столове, барчета – 300 кг. годишно, на театри и кина – 105 кг., учреждения и офиси на един служител – 100 кг., на складови помещения – 80 лв. на квадратен метър, на пазарите 50 кг. на квадратен метър и т.н.

На тази база с решение на Общинския съвет в Казанлък бяха предприети мерки за нов начин на формиране на таксата „Битови отпадъци“. За целта е необходимо коректно фирмите да впишат необходимата информация в декларацията, за да получат точното количество смет, което да бъде обложено. „Не смятам, че с новия начин на изчисляване на такса „ Битови отпадъци“ бизнесът е ощетен , той е справедлив и да не ощетява никой. Отделни предприятия, фирми, дружества през годините не са заплащали полагащия се размер на такса „ Смет“. В момента за за някои фирми се завишава данъкът, но има и такива, при които той намалява“, коментира Чалъков. Той поясни, че е проведена среща с представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Казанлък, на която е пояснен механизмът на формиране на таксата. На срещата са уточнени и въпроси, вълнуващи представителите на този бизнес.

Николай Чалъков обясни, че има общини, които определят данъка на база разгъната площ, но за Община Казанлък това е неприложимо, защото се получават огромни цифри и това би довело до унищожаване на бизнеса. „До 31 март трябва да бъде изготвена единна методика, по която ще бъдат облагани юридическите и физическите лица. Като таксата трябва да бъде формиране на база броя на живеещите в дадено жилище“, добави той.
По решение на ОбС в Казанлък през 2017 година такса „Битови отпадъци“ за населението остана непроменена, докато бъде изготвена единна методика.

„От три години в Казанлък е въведено и разделно сметосъбиране, което е бъдещето. Правим срещи с фирми на територията на общината да се построи минизавод за изгаряне на битов отпадък. Водим проучвания какво би ни струвало това, какъв ще бъде ефектът, търсим най-добрите варианти за да облекчим населението“, коментира в заключение Чалъков.

Славяна ГАЙДАРОВА Агенция "Фокус"

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

НАШИЯТ ВИДЕО АРХИВ:


ФИКСИНГ БНБ

Валутни курсове

  • Курсове за 22.06.2018
    Българска народна банка 1 USD = 1.67911 BGN (down) 1 GBP = 2.23108 BGN (down) 1 CHF = 1.69571 BGN (down)

ВРЕМЕТО

Банер