Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

370 души ползват предоставяните от нас услуги и все повече хора имат нужда от нас

Пепа Димитрова, Домашен социален патронаж-Казанлък: 370 души ползват предоставяните от нас услуги и все повече хора имат нужда от нас
8000 лв. в Инвестиционната програма на община Казанлък за 2017 г. са предвидени за кухненско преоборудване в Домашен социален патронаж, каза директорът на социалното звено Пепа Димитрова. Тя поясни, че оборудването датира от 90-те години на миналия век, а част от него от времето, когато заведението е работило като стол на Общината. „Оборудването е твърде старо и морално изхабено, изразходва се много ток “, коментира Пепа Димитрова.

Пепа Димитрова - Социален Патронаж

С предвидените 8000 лв., ако бъде одобрена Инвестиционната програма на предстоящото заседание на Общинския съвет на 31 януари, които са икономия на това общинско звено от предходната 2016 година, ще бъдат подменени два от т.нар. промишлени хладилника, като целта е постепенно да бъде подновявана материалната база, за да може тя да реализира икономии. „Всички сме много бдителни откъм хигиена, начин на съхранение на хранителните продукти и приготвянето им“, каза директорът на патронажа. Проблемни са и два от хладилниците тип „ракла“, за които екипът на Социалния патронаж се надява да спести средства и догодина, и те да бъдат подменени. Очаква се в най-скоро време да бъде монтиран и един нов промишлен хладилник, който е закупен от патронажа през 2016 г. отново със спестени средства. Кухнята разполага с 12 фурни, които също трябва да бъдат подменени постепенно в бъдеще. Към този момент 300 души в община Казанлък ползват услугата „Домашен социален патронаж", това са хора по домовете, които ежедневно от понеделник до петък получават храна, медицинско обслужване и санитарно почистване по желание, което е безплатно.

Пепа Димитрова - Социален Патронаж

Домашен социален патронаж обслужва хора в неравностойно социално положение както в Казанлък, така и в Енина, Крън, Розово, Хаджидимитрово и Бузовград. Има села, които също желаят да бъдат включени, но според изискване на Наредба 26 е необходимо желаещите да бъдат минимум 10 души, за да бъдат включени в услугата", обясни тя. „Хората ни чакат и има къщи, в които ако нашите момичета не влязат, няма кой да влезе“, коментира Пепа Димитрова, обяснявайки, че за годините, в които е формиран екипът, е изграден колектив, който има отношение към хората, потребители на услугата. По думите й 62 са потребителите, които към момента чакат, за да бъдат включени в тази услуга. „Хората, които имат социални проблеми са много, тези които имат нужда от помощ са още повече. Много от тях не разбират в какво се изразяват социалните услуги, които предоставяме и просто идват да питат", поясни Димитрова.
Освен патронажа, общинското звено предоставя и услугата „Дневен център за стари хора“, която се ползва от 30 души. Социалният патронаж работи и по проект „Топъл обяд в община Казанлък“, който е своеобразно продължение на досега действащата в града социална трапезария за социално слаби граждани. Димитрова поясни, че вероятно тази услуга ще бъде целогодишна. Тя уточни, че ползвателите на услугата се определят по редица критерии от специална комисия, пред която се доказва, че кандидатите нямат доходи. 40 казанлъчани се ползват от тази услуга, като трима от тях са скитници. Близо 900 порции на ден се приготвят за ползвателите на трите услуги в Социалния патронаж в Казанлък.

Славяна ГАЙДАРОВА Агенция "Фокус"

Пепа Димитрова - Социален Патронаж

Пепа Димитрова - Социален Патронаж

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

НАШИЯТ ВИДЕО АРХИВ:


ФИКСИНГ БНБ

Валутни курсове

  • Курсове за 22.06.2018
    Българска народна банка 1 USD = 1.67911 BGN (down) 1 GBP = 2.23108 BGN (down) 1 CHF = 1.69571 BGN (down)

ВРЕМЕТО

Банер