Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Доц. д-р Георги Мавров е носителят на наградата на името на проф. Александър Фол за принос в проучване и популяризиране на тракийското наследство

Доц. д-р Георги Мавров е носителят на наградата на името на проф. Александър Фол за принос в проучване и популяризиране на тракийското наследство . Наградата бе връчена от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.Той е роден в Бургас, завършил е Висшия химико-технологичен институт. Работил е в научно-изследователската лаборатория на Националния институт за паметниците на културата, в Археологическия институт при БАН и в Музея за история на София. В момента е преподавател в СУ „ Св. Климент Охридски“.

 

През годините е бил част от множество научни екипи, проучвали археологически обекти в цялата страна. От 1993 до 2008г. участва в проучването, полевата реставрация и консервация, експонирането и опазването на откритите културни ценности от тракийската епоха на територията на Казанлъшката долина. Благодарение на неговите умения в залата трезор на ИМ „ Искра“ са изложени находки с важна научна и художествена стойност. „ Получавайки тази награда, тя е за всички тези колеги, които орат, сеят и от време на време откъсват по някое класче от тази голяма, красива и загадъчна нива, наречена тракийско наследство“, каза доц. Георги Мавров при получаване на наградата.

Наградата на името на проф. „ Александър Фол“ е учредена преди 11 години по предложение на ИМ „ Искра“ с Решение на ОбС в Казанлък. Тя е присъждане за проучване и популяризиране на тракийското наследство на Казанлъшката долина. От тази година статутът на наградата е променен и за първи път тя се присъжда за приноси в проучването и изследването на тракийската култура не само в региона. За първи път тя бе присъдена през 2006г. на д-р Георги Китов. Нейни носители още са доц. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, археологът Диана Димитрова, доц. д-р Георги Нихризов, доц. Камен Димитров и посмъртно Гергана Табакова – Цанова.

Славяна ГАЙДАРОВА Радио „ Фокус“

Галерия снимки: 26.08.2016 - Официално откриване на 11-тото издание на Празниците в Долината на тракийските царе

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 07.12.2018


Автобусно разписание:Виж