Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Кметът Галина Стоянова: Положихме много усилия за една година за съхраняване на културно – историческото богатство в Долината на тракийските царе

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова откри официално 11-те Празници в Долината на тракийските царе. В приветствието си към присъстващите на площад „Севтополис“ тя обърна внимание на положените усилия за една година от миналогодишните празници, за съхраняване на културно – историческото богатство в Долината на тракийските царе. Стоянова изброи свършеното за тази година, посочвайки аварийния ремонт на гробницата в могилата Голяма Косматка, продължаващата консервация и реставрация на две от гробничните могили – „Хелвеция“ и „Грифони“, на проекта за дигитализация на фондовете на Исторически музей „Искра“, както и на приключилите разкопки на средновековна крепост край Бузовград.

 

Стоянова зaяви, че през тази година заедно с Министерство на културата са подадени документите за вписване в списъка на ЮНЕСКО на още осем гробнични могили от Долината, с което тя ще бъде представена изцяло в Списъка с материалното наследство. "Всичко това не би било възможно без подкрепата на Министерство на културата и лично на министъра на културата Вежди Рашидов и зам.-министрите Боил Банов и Бони Петрунова", подчерта Стоянова. Тя обърна специално внимание и на всички онези учени, част от Националната научна конференция по тракология, чийто домакин е Казанлък традиционно в празничните дни. Присъствието на конференцията професорите Валерия Фол, Иван Маразов, Николай Овчаров тя определи като чест за Казанлък и казанлъчани. Стоянова изрази и своята благодарност на екипа на ИМ „ Искра“ и на неговия директор Момчил Маринов за сериозността, с която работи за опазване на културно-историческото наследство на Казанлъшкия край. „На вас, казанлъчани, пожелавам всеки ден да опознавате богатството, което имаме и поколението, което възпитаваме да приучим към това да разказва, да опазва и да съхранява бита и културата на нашите предци - траките“, каза в приветствието си кметът на Община Казанлък.

По време на церемонията по откриване на 11-те Празници в Долината на тракийските царе бе прочетен поздравителен адрес от името на министъра на културата Вежди Рашидов. За празниците поздравителни адреси в Общината са получени от министъра на туризма Николина Ангелкова, от кметовете на София, Бургас, Стара Загора, от държавни институции, побратимени градове, приятели на Казанлък.
Славяна ГАЙДАРОВА Радио „Фокус“

Галерия снимки: 26.08.2016 - Официално откриване на 11-тото издание на Празниците в Долината на тракийските царе

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 07.12.2018


Автобусно разписание:Виж