Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

МУЗИКА И АКВАРЕЛИ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – КАЗАНЛЪК ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ

изложба-акварел на Мая Енева

Две събития в едно предлага на казанлъшката публика Художествена галерия –Казанлък по време на тазгодишните Празници в долината на тракийските царе. Тази събота, в рамките на Джаз-фестивала, в залата за временни изложби на Галерията ще бъде открита изложба-акварел на Мая Енева. По същото време във фоайето на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък специалният гост на Джаз-феста – френският джаз пианист Пиер-Франсоа Бланшар ще изнесе самостоятелен концерт. Съвместната им творческа дейност датира от 2010, когато /заедно със сценографията на Венсан Борсие/ осъществяват проекта за новия албум „toGEther”  на групата“boNObo”-трио. Двамата минават и през още няколко съвместни Art-live –проекта - тя скулптира на сцената,  докато той свири! С настоящата изложба двамата осъществяват  една своя отдавнашна „турийска” идея за изложба от портрети в стил съвременни нашенци. Разпознаваемите лица са от селото на Чудомир /и на Мая/ и от Казанлък, а от акварелите ни се усмихват и много чуждесттранни образи „от всякъде”. А заглавието „Турийска рапсодия” идва със своя широк диапазон от образи, настроения, музика, и най-вече с импровизацията, нейна основна съставна част. Джаз пианистът Пиер-Франсоа Бланшар е гост на Джаз-фестивала с лична покана от организатора Надя Тончева.

Началото на изложбата на Мая Енева и концерта на Пиер-Франсоа Бланшар е от 18.00 часа на 27 август 2016 год. /събота/.

Мая Енева, скулптор и художник, е родена в Казанлък. Завършва Художествената гимназия  в града, випуск 1984 година с преподавател по живопис Иван Радев и по скулптура Димитър Рашков. Специализира монументална скулптура в класа на професор Величко Минеков и асистент Георги Филин. Завършва Академията през 1990 година и заминава за остров Сен Мартен, Френски Кариби . Там за 9 години прави няколко самостоятелни изложби - скулптура и живопис. Реализира се като скулптор на обществени и частни поръчки. Сътрудничи на американски и френски кинопродукции. В края на 1999 г. се премества в Нант, Франция. В началото работи за "Мезон де Марионет", марионетен театър с традиции в стил "Гиньол".  Паралелно участва в международни симпозиуми по скулптура (камък) : Удон , Монжан  на Лоара, Южна Корея, Белгия, Италия. Печели два конкурса за портрет на Академи Франсез, Париж. Междувременно излага малка пластика - бронз, рисунки и пастели и акварели в Галерия " Де Бриор", Нант. Следва изложба в българския културен център в Париж,  както и в още една галерия в Лизиьо, Нормандия. По време на работата си в театър " Роял де Лукс" има за задача да реализира повече от сто портрета на актьорите ( спектакълът " Бунтът на манекените"). През 2012г. изпълнява за Давид Бартекс монументалните светещи марионетки  за "Сарабанда на животните". Този проект дефилира на празника на светлината в Лион същата година и бе излъчен и по БНТ. Друго нейно поле за действие е фирмата " Поли 3Д", където поръчките са за курорти като " Монт Куршевел" или за "Воаяж в Нант", изложения в Париж, фонтани и др. От 2014 г. - референтен скулптор на операта в Нант и Анже.

Същата година прави и емблемата на "Хеллфест" Клисон – 6-метров гарван за този най-голям хард-рок фестивал в Европа. Мая работи и за Ален Дюверн , шоуто "Гиньол" на "Канал +" на Френската Национална телевизия. Последната ѝ изложба е през април 2015 г.  в Сен Мало, Франция, колекцията "Паднали коне”, бронз, с която постига голям успех.

Френският джаз пианист Пиер-Франсоа Бланшар е роден в Нант през 1981 г., завършва Кралската консерватория в Хага през 2007 г. и се изявява и като композитор на музика за театрални спектакли. Ревностен джаз-изпълнител на свободната импровизация, създава квартета Azure (2008-2012), с който гастролира на много фестивали в Холандия и Латинска Америка. Финалист е на джаз-конкурс в Париж през 2009 г. Създава и групата  “boNObo- trio”; работи със световни джаз-музиканти и джаз-певци.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: