Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Енинския апостол - гордост на енинци

Енински апостол - паметник

По инициатива на настоятелството на Народно читалище „Братство“ в казанлъшкото село Енина е издаден популярен съкратен вариант на Енинския апостол, открит през 1960 г. в местния храм „Света Петка Тъпновска“, каза Гриша Горецов, учител по история и местен краевед.

Той поясни още, че изданието съдържа подробен текст, историческа справка за откриването, анализ на самия документ, неговото значение и духовна стойност. В този вариант са отпечатани една четвърт от всичките страници на Апостола. Идеята е срещу минимална сума Енинският апостол да се разпространи сред повече хора. „ Много малко хора знаят за него. Това е документ, който според някои учени, е най-старата съществуваща книга на кирилица в целия православен свят. Ако това е така, то ние в България имаме една изключителна ценност, с която трябва да се гордеем . Това е един изключителен книжовен паметник от средата на 11 век“ , коментира Горецов. Той поясни още, че по общо мнение на учените това е най-старата книга на старобългарски език, съхранявана в България. Според задълбочен анализ на учените, които са изследвали този паметник преди около 50 години проф. Мирчев и Христо Кодов, книгата е създадена през първата половина на 11 век, т.е. малко след като България пада под византийско владичество. Тя съдържа апостолски четива, псалми, тропари, използвани в православното богослужение. Оригиналът е наброявал между 250 – 260 страници, но книгата не е запазена в цялостния и вид, а едва 37 страници изписани двустранно в изключително интересен стил на писане .
„Тази книга стотици години е била използвана тук“, коментира Горецов. Намерена е във Варна яма в двора на храма „Света Петка Търновска“ в Енина при реставрацията на черквата през 1960 година на 22 декември. Свитъкът с пергаментни листове намира един от работниците Райчо Перфанов. Нито един от откритите листове не е в напълно запазен вид. По случай 50-годишнината от откриването на Енинския апостол местните училище, читалище и църква, с дарителска кампания, най-вече сред учениците и техните родители, в двора на храма на мястото, където е намерен ръкописът поставят паметен знак.
Днес Енинският апостол се съхранява в Народна библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ в София, а в нейния сайт има и дигитално копие на ръкописа. Пълното факсимилно издание на ръкописа може да бъде видяно в местната читалищна библиотека, цветно издание от 1983 година.

Славяна ГАЙДАРОВА - Радио „Фокус“

снимка: Паметник на мъж държащ свитъка "Енинския апостол" открит през октомври 2015 година пред кметство Енина.

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: