Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Силна подкрепа за идеята на Казанлък за паметник на химна „Велик е нашият войник"

04,08,2016 - Силна подкрепа за идеята на Казанлък за паметник на химна „Велик е нашият войник
Вековният юбилей на бойната песен препълни зала „Концертна“ на Централния военен клуб в София. 100-годишнината от написването на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк, по стихове на командира на парковия взвод подпоручик Константин Георгиев и музика на войника Михаил Шекерджиев, бе тържествено отбелязана под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев.

04,08,2016 - Силна подкрепа за идеята на Казанлък за паметник на химна „Велик е нашият войник
На тържественото събитие присъстваха заместник – министърът на министерството на отбраната Десислава Йосифова, началникът на отбраната генерал Константин Попов, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, депутати, потомци на храбрия Шипченски полк, родолюбци.

Заедно с народния представител Нено Влайков, в делегацията от Казанлък, водена от кмета на Общината Галина Стоянова, участваха председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, Сребра Касева – началник Кабинет на Кмета и представители на казанлъшките патриотични организации.

В залата бяха и много от членовете на Инициативния комитет за издигане на паметник на химна на Българската армия в град Казанлък. По идея на кмета Галина Стоянова той бе учреден на първи октомври, 2015 г. в Казанлък. Негов председател е проф.Генчо Начев, потомък на славния полк, а членове на комитета станаха изявени български патриоти. Честването на юбилея на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк бе реализирано по инициатива на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война.

От името на министър Ненчев към публиката в зала „Концертна“ на Военния клуб в столицата се обърна постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев. С тържествено посрещане на националния флаг и знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк честването на столетието на химна започна официално.  “От самото си създаване „Велик е нашият войник“ храбро отстоява мястото си сред другите военни химни.“, каза постоянният секретар на отбраната. “Вярвам, че музиката и стиховете ще останат завинаги в нашата национална памет.“, добави д-р Тотев и припомни военната мъдрост, че битките се печелят от армиите, но войните – от народите. Той пожела за незабравимия химн „Да буди националната гордост, така както е вдъхновявал нашите предшественици цяло столетие!“.
„Вдъхновяващ марш, защото се говори за духа, за победата над материалното.“. Така определи бойната песен началникът на отбраната генерал Константин Попов. Той припомни сложната военна ситуация за българските бойци по това време и завърши: „Затова тази силна песен е наш химн сега, защото казва една проста истина „Велик е нашият войник!“.

От името на военно-патриотичните съюзи говори ветеранът от Втората световна война казанлъчанинът Атанас Илев – капитан Далечно плаване: „Един химн - епопея, който продължава сто години да се носи из нашето българско Отечество.“, каза Атанас Илев и пожела успех на създаването на паметник на химна – пазител на славата, достойнството и честта на българския войн в Града на розите. 
Генерал – майор Тодор Дочев, Началник – ректор  на Военна академия „Г. С. Раковски“ разказа емоционално за преминаването през епичния Шипченски проход на българските войски, за смелостта на шипченци през 1915г. във войната за освобождението на Македония и припомни думите на автора на мелодията на военната песен Михаил Шекерджиев „С прочитането се зароди и музиката“.
Внукът на легендарния офицер Шекерджиев - Михаил Шекерджиев обърна внимание на духа на марша, написан от неговия дядо „на един дъх“:“ Макар да е създаден през 1916 г. той носи историята на битките през последните 5 – 6 години на онова време, останала в душите на българските бойци. Затова влияе така силно на хората, защото е истински.“, каза внукът на военния композитор и се похвали с 9-годишния си внук, който също носи гордо славното име Михаил Шекерджиев.

04,08,2016 - Силна подкрепа за идеята на Казанлък за паметник на химна „Велик е нашият войник
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова сподели пред препълнената зала: „Пътувайки насам си мислех, че идвам до София. Но днес ние всички сме там, на Рибарския площад в Охрид, 2 август, 1916 г., сряда – денят, в който 23 пехотен Шипченски полк е строен и ентусиазираният войнишки хор изпълнява марша за първи път „Велик е нашият войник“.“ Галина Стоянова прочете крактите четири стиха и каза: “През годините думите са променяни, съкращавани, пренаписвани... Мелодията остава вечна, но остава и най-сплотяващата и велика песен за всички българи. Каним ви да станете част от идеята да продължим да носим химна в сърцата си, за да може от там да го дадем на нашите деца!“, отправи покана към гостите на юбилея кметът на Казанлък за изграждане на монумент на химна. Тя обърна внимание, че единственият друг паметник, посветен на песен в света е този на френската „Марсилеза“: „Ние ви предлагаме да направим паметник на бойния марш на Българската армия!“, обяви Галина Стоянова и предизвика бурни ръкопляскания в залата. Тя благодари за идеята на Красимир Узунов – собственик на информационна агенция и радио „Фокус“ и приветства автора на проекта за паметник на химна Таня Узунова.

След като показа оригинални първи партитури на марша, художник - фотографът представи накратко символите на своя проект: Перото като символ на творческото начало, Пергаментът като основа, начало и постамент, арката, която образува перото, като символ на обединението. Таня Узунова благодари на Кмета на Казанлък за предизвикателството и доверието, оказани с тази невероятна задача за проекта!
Вокална формация „Армейска песен“ изпълни вечните бойни маршове „Велик е нашият войник!“, „Един завет“ и „Шуми Марица“ и изправи залата на крака за тържествено  изпращане на знамената.

Пресцентър на община Казанлък

04,08,2016 - Силна подкрепа за идеята на Казанлък за паметник на химна „Велик е нашият войник

04,08,2016 - Силна подкрепа за идеята на Казанлък за паметник на химна „Велик е нашият войник

04,08,2016 - Силна подкрепа за идеята на Казанлък за паметник на химна „Велик е нашият войник

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 07.12.2018


Автобусно разписание:Виж