Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

„Джаз фест в Долината на тракийските царе“

Джаз фестивал в Казанлък 2015

В края на лятото, в град Казанлък за единадесети пореден път ще се състоят традиционните „Празници в Долината на тракийските царе“. За втора година в рамките на трите празнични дни казанлъчани ще имат възможността да видят шестте концерта от поредния джазов фестивал, който се реализира с финансовата помощ на Община Казанлък и на местни спомоществователи, ценители на стойностната музика.


На 26 Август, от 18:00 ч., ще бъде открита съвместната изложба „Рисунки и акварел“ на художника Огнемир Киров и певеца Васил Петров, в залата на „Инфоцентър“- гр.Казанлък.                                   

От 21:00 ч., на площад „Севтополис“, след официалното откриване на празниците, фестивалната програма ще започне с концерт на диксиленд-формацията „Ройъл дикси бенд“. Съставът е създаден през 1983 год. и изпълнява диксиленд и суинг-стандарти. Участвал е на джаз-фестивалите в Банско, София, Пловдив, Коринт ( Гърция ), Атина, Виена и др.

На 27 Август, от 17:00 ч., каним любителите на джаза на „Джаз-кафе“ в новооткрития музей на фотографията. Емил Войников, водещ на предаването „All – time Jazz Masters“ по „Jazz FM Radio“, ще направи творчески портрет на джаз-музиканта на ХХ-ти век – тромпетиста Майлз Дейвис, по повод  90-годишнината от рождението му.

От 18:00 ч., в Художествена галерия – Казанлък, ще се открие изложба, озаглавена „Турийска рапсодия“, на казанлъшката художничка Мая Енева, която живее и твори във Франция. Специален гост ще бъде френският джаз-пианист Пиер-Франсоа Бланшар, който ще изнесе самостоятелен концерт. Той е роден е в Нант през 1981 год. Завършва Кралската консерватория в Хага през 2007 г. Като джаз-пианист участва с различни музикални проекти на световни джаз-форуми в Германия, Холандия, Мароко, Латинска Америка и др. Освен като пианист, той се изявява и като композитор на музика за театрални спектакли.                         

От 20:00 часа на пл. „Севтополис“ е концертът на „Кристина Кирова квинтет“ в състав : Кристина Кирова – вокал,Александър Васев – пиано, Иван Йорданов- саксофон,Димитър Сираков – бас, Исак Бенбасат – ударни.Формацията съществува от скоро, но зад гърба си вече има много успешни участия по клубните джаз-сцени в страната, както и на джаз-фестивала в Банско. За концерта си в Казанлък групата е подготвила динамична програма, която включва оригинални интерпретации на световни хитове, джаз стандарти, както и собствени композиции.                                                                                  

От 21:00 часа започва последният концерт от фестивалната вечер  - „30 години Акустично джаз трио Димитровград и приятели“ в състав: Димитър Русев - китара, Митя Йорданов – клавишни, Петър Ганев – барабани, Мария Арнаудова – вокал, Надя Тончева – вокал, Цветомир Цанков – вокал, Милен Стойков – саксофон, Христо Минчев – контрабас. Триото е създадено през 1986 г. към община Димитровград и през 30-те години на своето съществуване изнася стотици концерти на националните джаз-сцени в София, Пловдив, Варна, Русе, Банско, Стара Загора, Хасково и др. Репертоарът на групата съчетава джаз-стандарти и авторски композиции.

След концертите на площад „Севтополис“, най-запалените привърженици на джаза ще могат да участват във фестивалния джем-сешън в клуб „Агарта“, с начален час 23:00 ч.  Гости са : Даниел Николов – вокал, Павел Цонев – клавишни, Стефан Косев - бас и Емил Костурков – барабани.

На 28 Август, от 19:00 ч., на пл.“Севтополис“ концертната програма започва с „Койчев - Недялков проект“ в състав : Веселин Койчев – китари, Цветан Недялков – китари, Христо Минчев - контрабас и Кристиян Желев - барабани. В концерта са включени авторски пиеси на Койчев и Недялков и техни преработки на някои от най-красивите български народни песни, обработени с хармоничните и ритмически похвати на джаза и фюжъна.

От 20:00 ч. честта да закрият фестивала се пада на германския китарист  Луло Райнхард и неговата група в състав: Андре Кренгел – китара, Константин Вийнстроер – бас и Ули Кремер – барабани.          Племенникът на световноизвестния Джанго Райнхард носи наследството му в стил Джипси суинг, пресъздавайки го по свой собствен начин. Четиримата музиканти записват общ албум, в който още от първите няколко такта се усеща интуитивно взаимодействие, енергия, спонтанност, нестихващ темперамент. Музиката им е слушана и разпознавана по всички световни сцени - фестивали, клубове, концертни зали.

 


„Джаз фест в Долината на тракийските царе“ се осъществява с подкрепата на :
ОБЩИНА КАЗАНЛЪК
„КРЕМОНА - БЪЛГАРИЯ“ ЕООД
БАЛЬО ДИНЕВ
М+S ХИДРАВЛИК
Завод за пружини „СУПЕРАБРАЗИВ“
„СОРОКОВ ИНСТРУМЕНТС“ ООД
„СЪНКИНГ БГ“ ЕООД
„NUKSO – ремонт на строителна техника“- инж. Петър Иванов
„АГАРТА КЛУБ“- гр. Казанлък
Звукозаписно студио „BELLADONNA  RECORDS”- гр.Казанлък

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: