Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Магични пътеки - изложба на Дарина Янева

Над 40 пастела са показани в Художествена галерия – Казанлък в поредната самостоятелна изложба на Дарина Янева, този път в родния ? град. Тя подреди свои пастели от Хърватска – Адриатическия бряг, от Балчик, Мелник, Тоскана, от  градините на Моне в Живерни /Франция/ – място за поклонение на любителите на изкуството, както и такива, родени от въображението ? -  слънчеви градини, улици в стари градове, източни брегове, зидове, проблясъци в морето, заливи, разливи, юлски лавандули, храмове на водата, кипариси, пинии; опити за улавяне силата на тишината и посланията на слънцето.


Free Joomla Extensions

Освен с техниката на сухия пастел,  Дарина Янева работи и акварел, маслена техника, молив, както и монументални керамични пана и стенописи. 

Изложбата „Магични пътеки” бе открита на 19 юли 2016 г. /вторник/ от 18:00 часа в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък. Тя ще бъде на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 3 август 2016 година.

Дарина Янева е родена в Казанлък. Завършила е Художествена гимназия в родния си град, а по-късно е завършила керамика в Национална художествена академия - София в класа на проф.Венко Колев. Тя е член е на Съюза на българските художници и член на Асоциацията на френските пастелисти Art du pastel en France.

Носител на престижни награди в национални и международни конкурси:

2015 – номинация на СБХ резидентска програма Мюнхен

2014-  диплом от Биенале на малките форми Плевен

2012 – награда пребиваване в Сите дез’Ар - Париж

2012 – номинация биенале “Приятели на морето” Бургас

2010 – Серия картини на тема шахмат са част от наградния фонд на световното първенство по шахмат в София и съпътстваща изложба по време на събитието.

На 24 май 2010г. е удостоена от Съвета на европейската научна и културна общност със сертификат и значка “Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура.

2002 - номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание “Pastel Artist International’.

2001 - представена в Интернационален форум “ИНАРТ” в Пловдив.

1998 – диплом в конкурс за акварел на фондация”SINAIDE GHI” – Рим, Италия

1989 – награда за композиция в НХА

1988 -2016 Реализации на монументални керамични пана и стенописи в обществени сгради в София, Бургас и Балчик.

Дарина Янева е един от основателите и съорганизаторите на пленера “Художници, Балчик, Любов - Среща на европейски морета”. Основател и ръководител на Академия за детско творчество “ДАЯ”.  Над 18 години работи с деца и организира творчески проекти и събития в България и чужбина.  “Творческо ателие в града на Чудомир”, съвместно с НГПИД “Акад.Дечко Узунов” и Фондация  “Чудомир”и изложба на ученици от НГПИД “Акад.Дечко Узунов” в парламента на РБългария “В името на розата”; “Да прегърнем Земята” - съвместно със Столична община и Български пощи АД; “Да опознаем миналото за да изградим по-добро бъдеще”-съвместно с посолството на РБългария в Анкара и Художествените гимназии в гр.Казанлък и Анкара; “Децата на Маниса призовават всички световни лидери за мир”- РТурция; “Добре дошли в Антакия”- РТурция;“Какво говорят рибите”; “Децата на град Балчик поздравяват света с присъединяването на България към Европейския съюз”; ”Изкуството помага”и др.

Има над 30 самостоятелни изложби в София, Варна, Пловдив, Албена, Бургас, Балчик, Анкара, Виена, Братислава, Будапеща. Участие в редица международни изложби в Италия, Полша, Швеция, Словения, Дания, Белгия, Корея, Турция, Хърватска и България.

Нейни творби са притежание на: Художествена галерия- Казанлък, Художествена галерия-Каварна, Художествена галерия -Балчик, Общинска администрация Балчик, Община Тутракан, “Вазов институт” ООД, Висше училище по застраховане и финанси - София, "Нове Холдинг' - АД, “Елеват” ООД, ЗПД"България" АД и частни колекции в Германия, Гърция, Япония, Франция, Полша, Русия, Словения, Хърватска, Корея и България.

Живее и работи в София

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: