Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Летен лагер за деца от различни вероизповедания провеждат в Стара Загора

Летен лагер за деца от различни вероизповедания провеждат в Стара Загора

Пилотен проект на Източноевропейския форум за диалог „Мостове“, съвместно с Община Стара Загора и „United Religions Initiative“, събра на четиридневен летен лагер деца от различни вероизповедания в Международния младежки център в града. Идеята на организаторите е да бъде създаден мост на толерантността и взаимното разбиране. Лагерът е възможност, живеейки заедно в една малка общност, децата да се докоснат до различни традиции, изкуства, храни, танци - като бъдат включени и активно в заниманията и уъркшопите, организирани във времето на лагера. Основните занимания са съчетани с дейности в природата и грижата за нея, както и с посещение на паметници на културата и религиите. Всички дейности са насочени към осъществяване на лични контакти, умението за общуване и споделяне.

Форумът бе открит от Ангелина Владикова, председател на „Мостове“. Тя представи идеята на проекта, целите и очакванията, които включват за другата година създаване на подобен лагер с деца от различни държави като надграждане на инициативата. На официалния старт присъства и Ангел Филипов, зам. председател на Постоянната комисия по проекти, международно сътрудничество и евроинтеграция към Общински съвет Стара Загора. Той поздрави от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров участниците в пилотния проект.

„Вярвам, че за да съумеем да изградим съвременно общество, основано на принципите на взаимното уважение, диалог и сътрудничеството, е необходимо да започнем с младото поколение. Посланиците на толерантността, каквито са децата, трябва да се поощряват и подкрепят“, каза Ангел Филипов. Радвам се, че целта на инициативата е да се търси общото - това, което обединява, вместо да се слага фокус върху онова, което разединява“, допълни той.

Йеродякон Петър Граматиков от „Мостове“ изрази благодарността си към всички религиозни общности, които са съдействали за участието на техни представители.

Светлана Караджова от Източноевропейския форум за диалог също поздрави участниците за готовността им да изживеят заедно това предизвикателство и пожела на всички да „заключат“ предразсъдъците си за „другия“ някъде дълбоко, както и да се опитат да изпълнят дните си в СтараЗагора с опознаване, разбиране и сътрудничество.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Хайде на театър:

11:00 - НЧ "Искра - 1860"

20 години ТАТЪР „ЛЮБОМИР КАБАКЧИЕВ“ : „Какафония“- детско представление от репертоара на Театър „Любомир Кабакчиев“

17:00 - Зала "Лекс" - Община Казанлък

"Театърът там" - Документален филм за Театър Любомир Кабакчиев

19:00 - НЧ "Искра - 1860"

20 години ТАТЪР „ЛЮБОМИР КАБАКЧИЕВ“: „Сън в есенна нощ“ - юбилеен спектакъл

Виж още >>>

Търси последният брой на: