Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Кметът официално откри I-вия национален фолклорен конкурс в гр. Казанлък

Галина Стоянова се обърна към организаторите с думи на благодарност за активната работа и отбеляза, че след Фестивала на розата 2016 празниците в Казанлък продължават. Тя изрази радост от факта, че градът вече се състезава не само с градовете от своята величина, но и с големите в страната. „Искам да благодаря и за това, че забелязахте фамилията Гайдаров, фамилията на именития казанлъчанин, фолклорист, който е оставил наистина значително наследство.“, каза г-жа Стоянова.

 

Тя пожела конкурсът да стане ежегоден и предложи:“Нека да учредим като община и награда на името на Димитър Гайдаров.“. Кметът на Общината приветства всички участници и гости с „Добре дошли!“ с пожелания за прекрасни събота и неделя в гр. Казанлък.

Над 1000 души от цяла България, на възраст от 5 г. до 85 г., са заявили участие в конкурса, кръстен в памет на известния казанлъшки фолклорист. На сцената на централния площад „Севтополис“ веселите срещи на народни музика и танци на индивидуални изпълнители, групи и ансамбли, представители на различните етнографски области в страната, любители и професионалисти вече започнаха.

Целта на организаторите е да съхранят и да обогатяват българското народно песенно, инструментално и танцово изкуство и да го направят достъпно и близко за младите. Първият национален фолклорен конкурс се провежда по идея на внука – съименик Димитър Гайдаров и съвпада със 110-та годишнина от рождението на известния казанлъчанин, посветил живота си на народното творчество. Димитър Гайдаров е един от първите фолклористи в България, музикант, диригент, основен двигател за сформирането на фолклорните ансамбли и оркестри в региона. Той оставя народно богатство от инструментални и вокални фолклорни обработки.


На официалното откриване публиката видя заедно на сцената представители на три поколения музиканти от фамилията Гайдарови. Най-малкият представител на рода – пазител на народното изкуство е само на 9 г. И тримата музиканти носят името Димитър Гайдаров. На Официалното откриване на Първия национален конкурс „Димитър Гайдаров 1906 – 1989“ – гр. Казанлък 2016г. участие взеха Гайдарски оркестър на НУФИ „Филип Кутев“ – гр. Котел, ФА „Гъдулица“ – НЧ „Възродена Искра“ – Казанлък, ДЮФА „Загорче“ – гр. Стара Загора


3-дневният форум за народна музика и танци е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и се организира от Общината, народно читалище „Възродена Искра 2000“, Военен клуб, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и фолклорен ансамбъл „Гъдулица“.

текст: Пресцентър на община Казанлък

 

НАШИЯТ ВИДЕО АРХИВ:


Банер

Бюлетин Доброволците:

Още от Доброволците:

Работа

ФИКСИНГ БНБ

Валутни курсове

  • Курсове за 18.10.2017
    Българска народна банка 1 USD = 1.66468 BGN (up) 1 GBP = 2.1906 BGN (down) 1 CHF = 1.69321 BGN (down)

ВРЕМЕТО

Банер


>>>

НОВИНИ >>> КУЛТУРЕН АФИШ >>> КАЗАНЛЪК >>> ВРЕМЕТО и WEBCAM >>> ГАЛЕРИЯ >>> ОБЯВИ >>> УКАЗАТЕЛ >>> ЗА НАС >>> ВХОД >>> ВСИЧКИ НОВИНИ >>> НОВИНИ ОТ ЕВРОПА >>> ПОЛИТИКА >>> СПОРТ >>> МЛАДЕЖКИ ИНИЦИАТИВИ >>> ВИДЕО >>> КОНКУРСИ >>> ЕКСКУРЗИИ >>> ВАЖНИ НОВИНИ >>> ОБЩИНА КАЗАНЛЪК >>> ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КАЗАНЛЪК >>> ОБРАЗОВАНИЕ И СПОРТ >>> БЮРО ПО ТРУДА - КАЗАНЛЪК >>> ТРАНСПОРТ >>> КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ >>> КАЗАНЛЪК В 360 ГРАДУСА >>> Е-МАЙЛ >>> РЕКЛАМНА ОФЕРТА >>> РЕКЛАМНА ОФЕРТА ИЗБОРИ >>> ИЗРАБОТКА НА БЮЛЕТИНИ >>> БДЖ >>> АВТОБУСИ >>> Училища >>> Ясли и Детски градини >>> Спортни клубовe >>> Новини от Казанлък >>> Новини от Стара Загора >>> Новини от Павел баня >>> Новини от Мъглиж >>> Новини от НАП >>> Гледна точка >>> Казанлък крими >>> Царица Роза >>> Култура и изкуство >>> Любопитни новини >>> Интервюта >>> Кино "Искра" >>> Кино Латона Синема - Казанлък >>> Библиотека "Искра" >>> Читалище "Искра" >>> Читалище “Възродена Искра” >>> Новини от ГЕРБ >>> ФК" Розова долина"