Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Деца от Ягода участваха в залесителна кампания

Малките възпитаници от ОДЗ "1-ви юни" село Ягода, община Мъглиж и целият персонал на детското заведение организираха залесително мероприятие във вторник, 15 декември. В двора на детската градина бяха засадени дъб, явор, ясен, бреза и клен.
Преди засаждането на фиданките децата нарисуваха дървото, което ще засадят и разказаха за грижите, които ще полагат, за да порасне то голямо в своя нов дом - дворът на детската градина. Учителите обясниха на малчуганите, че дърветата, които те и възрастните ще засадят, ще подобрят околната среда и ще пазят живота на Земята. И навярно малките деца, бъдещи граждани на планетата ще успеят да изобретят метод за справяне с глобалното затопляне и промените в климата.

Директорът на детската градина Диана Иванова добави, че "засаждането на дърветата символизира надеждата за по-добър живот на всички хора", тя обясни, че "в последните години в България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви. По данни на организация WWF / Световен фонд за дивата природа/, климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи бавно опустяват. Снежните месеци в планините намаляват. Сняг започва да вали след Коледа, а така се променя количеството вода, с което разполагаме през годината. С нашата дейност, със създаването на позитивна образователна среда в детското заведение, ние подпомагаме въздействието си върху климата, без да влошаваме качеството си на живот".

Прекрасната еко инициатива бе във връзка с програмите "Екоучилища" и "Учим за гората" на Българско движение "Син флаг", в което детското заведение членува. Залесителното мероприятие премина под знака на "Световни дни за действие 2015 - дни на Екоучилища". Това е кампания на фондация FEE/Eco-Schools, която активира деца, ученици и учители към промяна за по-устойчив и по-добър свят. Темата, по която се работи тази година е "Промени в климата".

Това е следваща инициатива на ОДЗ "1-ви юни", след засаждането на плодни дръвчета по повод Деня на мира на ООН.

Фиданките, които бяха засадени в двора на детската градина са осигурени от Държавно горско стопанство гр. Мъглиж и разсадник  с. Ветрен.                                               

ДОЛИНА / www.kazanlak.co