Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Премиерът Борисов обеща още 40 дка за новия парк в Стара Загора

Министър-председателят Бойко Борисов обеща още 40 дка за изграждане на атракциони към новия парк на Стара Загора, създаден на мястото на бившите артилерийски казарми. За целта Министерството на отбраната прехвърли на общината собствеността на 90 дка от военния терен с обща площ 130 дка. Паркът е изграден на 78 дка, а на останалото място проектът предвижда да бъде построена спортна зала и паркинг.

По време на церемонията по откриването днес, в присъствието на премиера, кметът Живко Тодоров изрази надежда, че градът ще получи и останалите 40 дка от военното ведомство. Това стана след тържествения водосвет, отслужен от отец Иван Катранджиев. Кметът и премиерът прерязаха тържествено лентата на новата зелена перла на Стара Загора. Бойко Борисов разгледа съоръжението за отдих и спорт на старозагорци, които бяха изпълнили от сутринта алеите и спортните площадки, или отдъхваха край красивия шадраван, разположен в центъра на площадното пространство. На разположената до него открита сцена от сутринта се изявяваха малки танцьори и изпълнители.

“Благодаря на всички, които имат заслуга за това прекрасно зелено място, което ще ползват жителите на няколко квартала - на екипа от общината, на проектантите и изпълнителите на проекта, на тогавашното правителство, което ни прехвърли собствеността на терена” - каза кметът. Той благодари за помощта и на премиера, за реализацията на много други придобивки на града –за футболния отбор Берое, пистата и осветлението на стадиона, новите тролеи и авобуси, новата детска градина. Тодоров подчерта, че те са се случили, защото имат подкрепата и разбирането му.

Бойко Борисов на свой ред благодари за благословията и водосвета, защото, по думите му, без измолената от църквата помощ, не се случва нищо. Той обеща на присъстващите старозагорци, че ще имат продължение на парка – “още догодина по това време”. “Аз имам своя социология – питам децата. Ако нещо им харесва, те си казват, те не лъжат. Като видях толкова деца тук, по спортните площадки, значи това е добро за тях. Поемам ангажимента - догодина ще имате целия терен”, каза Борисов. Той припомни, че паркът е струвал 4 млн. лв. на държавата и 1 млн. лв.на общината.

Мястото е близо до центъра на Стара Загора и дава възможност за повече зелени площи и места за отдих на жителите от три квартала – „Железник“, „Три чучура“ и „Казански“. Запазени са почти всички големи дървета и допълнени с нови декоративни фиданки и храсти. За децата са обособени три зони за игра според възрастта, оформена е и зона за игра на деца с трайни увреждания. В североизточната част са изградени четири игрища - за минифутбол с трибуни  със 100 места, за баскетбол, две площадки за бадминтон (волейбол), два тенискорта и фитнес на открито с 5 уреда. Всички игрални полета са осветени и оградени с висока ограда 4,0 м. Пешеходни и велоалеи осигуряват достъп до отделните зони на парка. Велоалеите са свързани с велоалейната мрежа, проектирана по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в гр. Стара Загора“.

С избрани от историята на града артефакти е изпълнен красив лапидариум, има три сухи шадравана, алпинеум, минизоопарк за отглеждане на дребни декоративни птици, японска градина с изкуствено езеро, подходяща за водоплаващи птици. Обособена е оградена площадка за разходки и занимания на домашни любимци, с препятствия и съоръжения за игра.

Паркът е оборудван с 300 пейки, беседки, кашпи, перголи, питейни фонтанки, 200 кошчета за отпадъци, информационни табели и др. Изградена е система за видео наблюдение. Изпълнени са З сондажа, които осигуряват необходимото количество вода. Парковото пространство е оптимално осветено с енергоспестяващо осветление. Осигурена е достъпна архитектурна среда, включително и достъп за хора с увреждания. За тях ще бъдат предвидени и места на временния паркинг за 100 автомобила.

На четирите игрища в парка днес се провеждат срещи по футбол, волейбол, баскетбол и тенис. След обед участниците в програмата продължават с изявите си на сцената, където от 18.30 часа ще зазвучат любими старозагорски групи с рок, поп и български песни.

Предстои да бъде избрано име на новото съоръжение. За целта беше проведено обществено допитване, което показа, че най-предпочитани от старозагорци имена са “Новият парк” и “Западен парк”. Крайното решение трябва да направят градските старейшини в новия Общински съвет.

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 14.06.2019


Автобусно разписание:Виж