Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Прекратиха правомощията на Общинския съвет в Павел баня

Общинската избирателна комисия в Павел баня реши правомощията на целия Общински съвет да бъдат предсрочно прекратени, информира БНР. Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия е приключило към 18.00 часа в петък, когато за първи път от много време насам председателят на комисията Цанка Христова успяла да събере 10 от членовете.
Решението за прекратяване на правомощията на целия Общински съвет, което е прецедент в историята на държавата ни, е на основание член 27, ал.1 от Закона за местната власт и местното самоуправление, според който, ако в продължение на три месеца Общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори до три месеца.

Христина Петрова, председател на Общинския съвет, каза пред Националното радио, че свиква извънредно заседание днес с една единствена точка - приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която това решение на Общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт. По думите ѝ, до тази сутрин протокол от заседанието на Общинската избирателна комисия в Павел баня не е публикувано на страницата на ЦИК в интернет, както изисква законът.

Според кмета на общината Станимир Радевски дотук се е стигнало, тъй като решенията на Общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу, съветник от ДПС, чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато тогава в сила влезе присъдата му за корупционна сделка.

За Kmeta.bg председателят на ОИК-Павел баня Цанка Христова заяви, че редовни заседания на Общинския съвет не са провеждани от 13-ти февруари. Местният парламент се е събрал на изнесено заседание във Велинград на 29-ти април, но решенията от него са обявени за нищожни със заповед на областния управител на Стара Загора инж. Георги Ранов, тъй като не са спазени разпоредбите за провеждане на такова заседание.

„За да има изнесено заседание трябва да има решение за провеждането му от предходно заседание на Общински съвет. Също така по наредба то може да се състои само в населени места, които са в съответната община”, заяви Христова.

„На същата дата (29. април) петима членове на ОбС-Павел баня са били на обмяна на опит във Велинград. Според протокола на това заседание е присъствала Мария Радева от ОИК, но тя през целия ден не е напускала сградата на общината и със сигурност не е била във Велинград”, допълни Христова.

Решението на Общинската избирателна комисия бе публикувано днес на уеб сайта на ЦИК. Общинският съвет може да обжалва решението в тридневен срок или да се обърне към Административен съд – Стара Загора.

kmeta.bg