Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Да се преизчислят пенсии на пенсионерите на база средната работна заплата за миналата година

Народния представител в 43 НС от Коалиция „БСП - лява България” Корнелия Нинова посети Казанлък по покана на клуба на жените-социалистки в БСП-Казанлък. Тя бе посрещната в Града на розите от председателя на БСП-Казанлък Николай Терзиев и председателя на жените-социалистки Стела Кехайова. Нинова се срещна с жените социалистки и дебатираха по теми касаещи пенсионната реформа, гъвкавото пенсиониране, прехвърлянето на вноски от частните фондове към НОИ и други. Казанлъшките социалистки връчиха на Нинова предложение отново в парламента да бъде внесен и разгледан закона за равенството на половете. Пенсионните промени е една от темите касаещи всички българи, категорична бе Нинова.
„22 милиарда лева останаха в работодателите, от намалението на осигурителните вноски през последните 10 години, но те не се наляха в икономиката на България”, заяви Корнелия Нинова в Казанлък.
По нейни думи, намалението преди 10 години на осигурителните вноски било с цел повече пари да остават в работодателите за инвестиции и нови работни места, но това не се е случило.
Депутатът от Коалиция „БСП – лява България” заяви, че БСП е категорично против предложението на управляващите за увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.
„Миналата седмица внесохме такъв закон в Парламента, но за съжаление само два гласа не стигнаха, за да се случи - да бъдат замразени стажа и възрастта такива каквито са и сега. Аргументите ни за замразяването бяха, че в Европа хората се пенсионират по-рано в сравнение с българите пенсионери и продължителността на живота на европейците е по-голяма с около от 5 до 7 години”, допълни още Нинова.
Според социалистите дефицитът в НОИ може да бъде попълнен не с увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране, а с редица други мерки. 
„Увеличение на осигурителната вноска е една от краткосрочните мерки, които предложихме още в рамките на този бюджет. Предлагаме и да се повиши максималния осигурителен доход. Нашата позиция е той да стигне до 10 минимални работни заплати, което ще рече, че хората с по-висок доход ще трябва да внасят по-високи осигуровки ”, каза още Нинова.
Повишаване на събираемостта на осигурителните вноски, разкриване на нови работни места, повишаване на максималния осигурителен доход и гъвкаво пенсиониране, са част от другите предложения на Левицата за промени в пенсионната реформа, допълни още Нинова в Казанлък. 
Народният представител Корнелия Нинова подчерта, че левицата държи на така нареченото гъвкаво пенсиониране. Ако на човек не му стигат примерно 2 години стаж или възраст да може да се пенсионира по-рано с 0,4% по-ниска пенсия за всеки не стигаш месец и да я получава такава до края на живота си”, почерта Корнелия Нинова.
„Да се преизчислят сегашните пенсии на пенсионерите на база на средната работна заплата за миналата година. Такова преизчисление не е правено повече от 10 години. Пенсиите всяка години ги осъвременяваме със швейцарското правило, но това не е достатъчно. По него увеличението е между 2-3 лева. А в последните години няма инфлация, а влизаме постоянно в дефлация, което означава, че швейцарското правило не може да се приложи в пълна сила.”, категорична бе Нинова.
Според Нинова предложението за преизчисляване на пенсиите трябва да е такова, че да намери национално съгласие и да бъде подкрепено от останалите партии.
„БСП няма да подкрепи промяната, по политически и експертни причини.
Оставките в министерството сочат, за нестабилност в управляващата коалиция. Тази нестабилност в коалицията внушава и нестабилност и в държавата. Това е коалиция не за правене на политики, а за разпределяна на власт, постове и интереси”, коментира в Казанлък Корнелия Нинова предстоящата рокада във Министерството на вътрешните работи.
В Казанлък Нинова се срещна с граждани от общината в камерната зала на ДК „Арсенал”. Срещата предизвика голям интерес и  премина под формата на диалог с гражданите.
Корнелия Нинова бе придружавана с Града на розите от депутата от 27 МИР Георги Гьоков и председателя на областния съвет на БСП – Васил Самарски. 

Общински съвет БСП Казанлък

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: