Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Бюст-паметник на архимандрит Онуфрий Хилендарски бе открит в казанлъшкото село ЕнинаМного малко и много закъсняло е това, което сега правим за архимандрит Онуфрий Хилендарски. Това каза за Радио „Фокус” Гриша Горецов, преподавател в ОУ „Хр. Ботев“ - Енина, по повод откриването на бюст-паметник на създателя на училището в селото и основополож ник на образователно дело в Казанлъшкия край.

Паметникът на Онуфрий Хилендарски бе открит от кмета на община Казанлък Галина Стоянова. На тържество присъстваха още кметът на Енина Веселин Андреев, народният представител от Казанлък Нено Влайков, зам. - областният управител на Стара Загора Теодора Христозова, общественият посредник на Казанлък Гинка Щерева, бивши директори и преподаватели в енинското училище, ученици, жители на селото. С откриването на паметника бе поставено началото на събитията, свързани с отбелязването на 200 години от създаването на енинското училище и начало на възрожденското учебно дело в Казанлъшкия край. Идеята за създаването на паметник на Онуфрий Хилендарски е на свещеника в местния храм „Св. Георги” - отец Димитър, който го освети. Идейният проект и изработването му е на скулптора Велин Дечков, преподавател в НГПИД „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък. Средствата за паметника са набирани от Инициативен комитет. Събраната сума, в която дан имат енинци и спомоществователи е 11 хиляди лв., от които 9 хиляди са за паметника, а останалите ще бъдат използвани за оформяне на нови тревни площи в училищния двор.“ Великото в делото на Онуфрий е, че той е успял да усети повелята на времето и да направи това, което е необходимо. В едно малко село като Енина той създава едно училище, което е ново и възрожденско, това не е килийно училище, както някои твърдят. Когато в това училище идват да учат деца от Казанлък, Стара Загора, Етъра, Габрово и Ловешко, когато се преподават нови предмети като славянска граматика, числителница, краснопис, когато пари от децата за участието им учебни занятия не се искат, когато учителят не е свещеник и създава училището в своята родна къща, то това е чиста проба възрожденско училище. Това е едно от първите възрожденски училища не само в Казанлъшко, а и в Старозагорски регион. По това време няма създадено даже нито едно гръцк о-българско училище в България. Първото такова е създадено в 1815г. в Свищов. В тези училища обаче, първо се учи на български език, после се преминава на гръцки, докато в училището на отец Онуфрий се е преподавало само на български език. Всичко това е достатъчно да твърдим, че архимандрит Онуфрий създава нещо епохално”, коментира делото на възрожденеца Гриша Горецов.

В ОУ „Христо Ботев” – село Енина се проведе юбилейна конференция „200 години от създаването на Онуфриевото училищеи възрожденско учебно дело в Казанлъшкия край”, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. В конференцията взеха участие представители на Регионален исторически музей - Стара Загора и ИМ „Искра”-Казанлък. Научен ръководител на конференцията бе преподавателят в УНСС доц. Пенчо Пенчев. „Днешната конференция е част от този хубав празник, посветена е на Онуфрий Хилендарски и на всичко онова, което носи Възраждането в съвремието, което може да ни даде един период от преди 200 години. Това, което може да ни даде като правилен урок миналото за настоящето, вероятно и за бъдещето. Това според мен е основният смисъл на тази конференция. Урокът на Онуфрий Хилендарски и на Възраждането като цяло е, че свободата в самоорганизацията е път за постигане на нещо реално, трайно, устойчиво, каквото е училището основано от архимандрит Онуфрий. То не е създадено с решение на някаква централна власт, а хората са го направили, разбира се, с инициативата на възрожденеца Онуфрий, затова е трайно. Така че самоорганизацията, инициативата дават трайни резултати, а не наложеното от някого решение”, каза Пенчо Пенчев. Пенчев работи в сферата на просветата вече 20 години. За него народният будител е с качествата на светеца в православната църква. „Да си говорим за това, че има трудности, не е добро, не е важно, не е интересно. Има добри неща, които се случват в съвремието и основно са такива като днешното събитие – откриването на паметника на Онуфрий Хилендарски, което е самоинициатива на хората в Енина, с техни средства. Това значи, че има нещо здраво, върху което да стъпим и трябва да развиваме”, каза още Пенчев.

Славяна ГАЙДАРОВА Агенция "Фокус"

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: