Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

НАГРАДА “ЧУДОМИР” 2018 за къс хумористичен разказ взе Иван Димитров

Носител на престижната награда "Чудомир" за къс хумористичен разказ, публикуван през 2017 г., е писателят Иван Димитров. Жури с председател доц. Пламен Дойнов от Нов български университет го отличи за разказа му "Силата на думите", публикуван в бр. 18 на "Стършел" от 2017 г. Наградата съществува от близо половин век и се връчва от Община Казанлък, Фондация "Чудомир" и в."Стършел" точно на рождения ден на писателя - 25 март. Наградата на автора бе връчена от председателя на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов.

Иван Димитров е само на 35 и за първи път печели статуетка, а в случая е наградата „Чудомир“. Автор е на книгите: "Местни чужденци" (2010, разкази), "Животът като липсваща лъжица" (2010, роман), "Поет на портрет" (2012, поезия), "Очите на другите" (2013, 6 пиеси), "Софийски дует" (2016, роман) и "Силата на думите" (2017, разкази). Носител е на различни награди, сред които "София: Поетики" (2013), наградата на името на Добромир Тонев за стихотворение. Печелил е три конкурса със свои пиеси, а театралният текст "Очите на другите" е селектиран от над 600 пиеси от цял свят на фестивала "HotInk at the Lark" в Ню Йорк през 2013. През същата година пак с този текст дебютира като драматург в New Ohio Theatre, отново в Ню Йорк. Участвал е в различни уъркшопи по драматургия и поетични пърформанси.

През 1969 година наградата "Чудомир" е връчена за първи път Петър Незнакомов. Той я печели повторно и през 1975 година. През годините сред лауреатите има само една жена печелила конкурса: Здравка Евтимова - носител на наградата през 1981 година.